Ce este compensarea cantitativa a energiei? În articolele anterioare, ați aflat ce este un prosumator și ce documentație este necesară pentru a produce energie și a o introduce în rețea. Știți deja că consumatorii care dețin sisteme de generare a energiei regenerabile de până la 400 kW pe zona de consum pot vinde energia electrică pe care o produc furnizorilor de energie cu care au un contract de furnizare și o pot introduce în rețea. În plus, normele ANRE prevăd că persoanele fizice sau juridice (inclusiv autoritățile locale) care dețin sisteme de producție finanțate parțial sau integral din fonduri structurale pot obține (la cerere) servicii de echilibrare financiară între energia livrată/injectată în rețea și cea consumată din rețea.

Semnificația și mecanismul de compensare cantitativă a energiei în cazul prosumatorilor
Începând cu luna mai a anului 2022, consumatorii au posibilitatea de a utiliza noile scheme de compensare a energiei, a căror modalitate este reglementată prin OUG 143/28/2021 și Ordinul ANRE 15/23.02.2022.
Astfel, consumatorii pot vinde energia electrică produsă de sistemele fotovoltaice și introdusă în rețea furnizorilor cu care au un contract de furnizare a energiei electrice, cu compensare cantitativă sau decontare financiară la cerere.
Diferențele dintre cele două concepte sunt următoarele:
- Compensația cantitativă este disponibilă pentru consumatorii cu o capacitate instalată de până la 200 kW.
- Echilibrarea financiară este destinată consumatorilor cu o capacitate instalată între 200 kW și 400 kW.
Metodologia definește metoda de calcul utilizată de furnizorii de energie electrică pentru a factura consumatorilor pentru energia pe care o furnizează și o consumă.
Principalele modificări introduse de noua metodologie stabilită prin Ordinul ANRE nr. 15/2022 și modificată și definitivată prin Ordinul ANRE nr. 95/2022 sunt următoarele:
- Consumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu o putere electrică instalată mai mică de 200 kW pe punct de consum și care nu beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi vor vinde, printr-un mecanism de compensare nou introdus, energia electrică produsă de acestea și trimisă în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice în calitate de consumatori finali energia electrică poate fi vândută furnizorilor de energie electrică cu care au încheiat un contract de furnizare de energie electrică în calitate de consumatori finali.
- De la 1 mai 2022, la cererea prosumatorilor care produc energie electrică în instalații de până la 200 kW pe punct de consum, furnizorii de energie electrică care au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice vor trebui să compenseze cantitativ energia electrică produsă și trimisă în rețea cu energia electrică consumată în factura prosumatorului. În cazul în care cantitatea de energie electrică produsă și furnizată în rețea este mai mare decât cantitatea de energie electrică consumată, prosumatorul poate utiliza cantitatea de energie electrică reportată pentru o perioadă de până la 24 de luni de la data facturării.
- În cazul în care, în calitate de prosumator doriți să beneficiați de mecanismul de compensare cantitativă a energiei electrice, trebuie să trimiteți o cerere în acest sens la Centrul de Consiliere Clienți cu care ați semnat Contractul de Prosumator sau la adresa de e-mail a provinciei de care aparține zona de consum S.A.
- Metodologia aprobată prin Ordinul ANRE nr. 15/2022 prevede, în anexa nr. 2, un nou model de contract-cadru ce urmează a fi încheiat între consumatori și furnizorii de energie electrică (CONTRACT-CADRU de vânzare-cumpărare a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puterea electrică instalată pe loc de consum și livrată în rețeaua electrică), iar Ordinul ANRE nr. 95/2022 completează și modifică conținutul noului contract-cadru ce urmează a fi încheiat între consumatori și furnizorii de energie electrică și aduce clarificări cu privire la prețul contractului.
- Totodată, Ordinul ANRE nr. 50/2021 pentru aprobarea regulilor de vânzare a energiei electrice produse de centralele electrice din surse regenerabile cu o putere instalată mai mică de 100 kW aparținând prosumatorilor la data intrării în vigoare a Ordinului ANRE nr. 15/2022 și Ordinul ANRE nr. Articolele 1-4 vor fi abrogate împreună cu Ordinul ANRE nr. 227/2018 Anexa pentru aprobarea acordurilor-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice.
- Compensația cantitativă disponibilă pentru prosumatorii cu o putere de până la 200 kW de energie electrică pe punct de consum va fi acordată până la 31 decembrie 2030, după care se vor aplica alte reguli de tranzacționare.
- Pentru mai multe informații cu privire la noile reguli de tranzacționare a energiei electrice aplicabile prosumatorilor, a se vedea Ordinul ANRE nr. 15/2022, iar pentru Ordinul ANRE nr. 95/2022, care modifică și completează Ordinul ANRE nr. 15/2022, a se vedea.
Cadrul legal actual, Ordinul ANRE nr. 15/2022, stabilește noi reguli pentru vânzarea energiei electrice produse de centralele electrice din surse regenerabile de energie deținute de prosumatori.
- La cererea unui prosumator care produce energie electrică într-o centrală cu o capacitate instalată de până la 200 kW pentru care a fost încheiat un contract de furnizare a energiei electrice, furnizorul de energie electrică este obligat să:
– să ofere o compensație cantitativă pe factura prosumatorului, adică să perceapă doar diferența dintre cantitatea de energie consumată și cantitatea de energie produsă și furnizată în rețea.
– în cazul în care cantitatea de energie produsă și transmisă este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferența dintre cantitatea transmisă și cantitatea consumată se reportează pe factura consumatorului, iar consumatorul poate utiliza cantitatea de energie reportată pentru o perioadă de până la 24 de luni de la data facturii. - La cererea unui prosumator care produce energie electrică într-o instalație de producție cu o capacitate instalată de cel puțin 200 kW, dar mai mică de 400 kW și care a încheiat un contract de furnizare de energie electrică, furnizorul de energie electrică este obligat să:
– să cumpere energia electrică produsă la un preț egal cu prețul mediu ponderat înregistrat pe piață în ziua anterioară lunii în care a fost produsă energia electrică.
– să includă în factura prosumatorului o reconciliere financiară între energia electrică furnizată și energia electrică consumată din rețea.
💡 Energia este cumpărată și vândută pe piața concurențială a energiei, cu prețuri determinate de mecanismele cererii și ofertei; PZU (piața pentru ziua următoare) este o componentă a pieței angro de energie electrică, unde se tranzacționează energia electrică livrată în ziua următoare. 0,539 lei/kWh este prețul mediu PZU în 2021 și este atât prețul la care furnizorii au cumpărat energie electrică de la prosumatori până la 30 aprilie în 2022.
Pentru mai multe informații cu privire la noile reguli de tranzacționare a energiei electrice aplicabile prosumatorilor, a se vedea Ordinul ANRE nr. 15/2022 și Ordinul ANRE nr. 95/2022, care cuprinde modificările și completările din Ordinul ANRE nr. 15/2022.
În acest fel, se realizează în mod eficient un mecanism de compensare cantitativă – energie electrică consumată pe kWh produs – prin utilizarea unui mecanism financiar care să compenseze diferența dintre valoarea energiei electrice produse din SRE și furnizate în rețeaua electrică și valoarea energiei electrice consumate din rețea la sfârșitul fiecărei perioade de facturare.