Care sunt cele mai eficiente tipuri de panouri solare pe piață?

Care sunt cele mai eficiente tipuri de panouri solare pe piață?

Panourile solare reprezintă o sursă tot mai populară de energie regenerabilă, alimentând case și afaceri cu electricitate curată și sustenabilă și este important să înțelegem care sunt cele mai eficiente tipuri de panouri solare disponibile pe piață astăzi. În acest articol, vom explora cele mai inovatoare și performante tehnologii solare pentru a vă ajuta să faceți cea mai bună alegere pentru nevoile dumneavoastră.

Panouri “solare” sau “fotovoltaice”?

De la început, ne propunem să oferim o definiție clară a panourilor solare, deoarece termenii “panouri solare” și “panouri fotovoltaice” sunt adesea utilizați în mod similar, ceea ce reprezintă o privire greșită asupra lucrurilor.

Prin urmare, panourile solare sunt dispozitive care utilizează radiația solară. Acestea sunt fabricate din materiale speciale care absorb lumina și căldura soarelui prin intermediul celulelor lor, transformându-le și eliberându-le sub formă de energie. Spre deosebire de alți combustibili utilizați pentru producerea căldurii și a curentului electric, energia solară este o resursă inepuizabilă, gratuită și, poate cel mai important, regenerabilă și nepoluantă, cunoscută sub denumirea de “energie verde”.

Există Trei Tipuri De Panouri Solare:

 1. Panouri solare termice, care transformă energia solară în energie termică, utilizată la încălzirea apei menajere și a locuinței, având două variante – plate și cu tuburi vidate.
 2. Panouri solare fotovoltaice, care utilizează radiația solară pentru a produce energie electrică. Detalii despre tipurile de panouri fotovoltaice vor fi prezentate mai târziu în articol.
 3. Panouri solare mixte, care îndeplinesc ambele funcții.

Prin urmare, panourile fotovoltaice reprezintă doar un tip de panou solar, generând exclusiv energie electrică. Este important să fii atent la această distincție atunci când ceri oferte pentru panouri fotovoltaice, cunoscând de la început la ce să te aștepți de la aceste produse.

Panourile Fotovoltaice – Câte Tipuri Există?

Există mai multe tipuri de panouri, unele standard și altele cu caracteristici mai speciale. Acestea includ:

 1. Monocristaline: fabricate dintr-un singur cristal de siliciu pur, cu o eficiență crescută de 20%.
 2. Policristaline: realizate din fragmente de siliciu topite și turnate într-o matriță pătrată, având o eficiență mai mică de până la 17%.
 3. Amorfe (cu film subțire): create prin acoperirea unui substrat cu unul sau mai multe straturi subțiri de material fotovoltaic, având o eficiență cuprinsă între 11% și 13%.
 4. PERC: utilizează tehnologia Passivated Emitter Rear Contact, având o performanță îmbunătățită în condiții de lumină scăzută sau temperaturi ridicate.
 5. Half cell: modulele cu celule tăiate pe jumătate, cu o eficiență ridicată și o toleranță crescută la umbrire.

Ce Reprezintă Un Sistem Fotovoltaic?

Un sistem fotovoltaic (PV) constă dintr-un ansamblu de componente conectate, care transformă energia solară în energie electrică.

Cele mai importante componente ale acestuia sunt:

  • panourile fotovoltaice;
  • invertorul;
  • contorul inteligent;
  • sistemul de montaj sau de prindere pe acoperiș sau pe sol
  • accesoriile electrice și mecanice.

Aceste sisteme se împart în trei categorii principale: on-grid, off-grid și hibride.

Sistemul on-grid – este conectat la rețeaua de distribuție electrică din zonă. Energia electrică produsă de panouri este folosită în principal pentru consumul local, iar surplusul, dacă există, este injectat în rețea. În cazul în care panourile nu produc suficientă energie, diferența este acoperită din rețea, iar utilizatorii pot beneficia de reducerea facturii.

Sistemul off-grid – nu este conectat la rețeaua publică de distribuție și are acumulatori care stochează surplusul de energie pentru utilizare în perioadele cu producție scăzută sau inexistentă de energie solară. Deși asigură independența energetică, există riscul de a rămâne fără curent în absența unui proiect și dimensionare corecte.

Sistemul hibrid – combină caracteristicile sistemelor on-grid și off-grid, oferind flexibilitate și eficiență sporită. Acesta poate utiliza energia de la panouri, poate stoca surplusul în acumulatori sau poate completa din rețea în funcție de nevoi și condiții.

Care Sunt Producătorii Importanți De Panouri?

În ultimii ani, industria energiei solare a cunoscut o creștere semnificativă, cu apariția unor noi tehnologii și modele avansate de celule fotovoltaice. Cu toate acestea, mulți producători vechi și cu experiență în domeniu continuă să domine piața. Câțiva dintre cei importanți producători de panouri fotovoltaice la nivel mondial includ:

 1. MAXEON SOLAR – SUNPOWER: SunPower este liderul mondial în producția de panouri solare de înaltă eficiență, oferind serii precum SunPower Maxeon, cu celule de înaltă performanță IBC de tip N.
 2. CANADIAN SOLAR: Canadian Solar este un producător important, cunoscut pentru gamele sale de panouri de înaltă calitate, cum ar fi HiDM și HiKu, și noile game HiKu6 și HiKu7.
 3. JINKO SOLAR: JinkoSolar, cea mai mare companie chineză de panouri solare, oferă panouri rentabile și fiabile. Gama Cheetah și noile serii Tiger și Tiger Pro sunt apreciate pentru inovații.

Alți producători notabili includ Panasonic, RecSolar, QCells și TrinaSolar.

Care sunt cele mai eficiente panouri fotovoltaice?

Eficiența panourilor fotovoltaice este influențată de progresele tehnologiei, iar eficiența medie de conversie a crescut de la 15% la peste 20%.

Eficiența panourilor solare este determinată de doi factori principali:

  1. Eficiența celulei fotovoltaice (PV), bazată pe designul celulei și tipul de siliciu. 
  1. Eficiența totală a panoului, bazată pe aspectul celulei, configurația și dimensiunea panoului. 

Modele precum SunPower Maxeon, Canadian Solar HiKu, JinkoSolar Tiger și Tiger Pro sunt apreciate pentru performanța lor ridicată și inovații.

Cât despre eficiența panourilor solare, aceasta este măsurată în procent și indică câtă lumină solară incidentă poate fi convertită în energie electrică. În general, panourile cu o eficiență mai mare sunt preferate, deoarece pot genera mai multă energie pe o suprafață dată. Iată câteva exemple de panouri cu performanțe ridicate:

 1. SunPower Maxeon: Aceste panouri utilizează celule IBC (Interdigitated Back Contact) de tip N, având o eficiență de peste 20%. Sunt cunoscute pentru durabilitate și au o garanție extinsă, ajungând până la 40 de ani.
 2. Canadian Solar HiKu și HiDM: HiKu este o gamă de panouri monocristaline cu eficiență crescută, iar HiDM (High-Density Mono) utilizează tehnologie bifacială pentru a absorbi lumină din ambele părți. Acestea pot atinge eficiențe de peste 20%.
 3. JinkoSolar Tiger și Tiger Pro: Seriile Tiger utilizează celule Tiling Ribbon (TTR) pentru a îmbunătăți captarea luminii și a obține eficiențe ridicate. Tiger Pro, o versiune îmbunătățită, oferă performanțe suplimentare.
 4. Panasonic: Panourile Panasonic, în special cele din seria HIT (Heterojunction with Intrinsic Thin layer), au fost printre primele care au depășit 20% eficiență. Acestea utilizează un design hibrid pentru performanță optimă.
 5. QCells: QCells oferă panouri solare monocristaline și policristaline cu eficiențe variind de la 18% la peste 20%. Gama lor Q.PEAK DUO este recunoscută pentru performanțe ridicate.

De asemenea, este indicat să monitorizați avansurile tehnologice, deoarece industria energiei solare continuă să evolueze, aducând inovații care pot îmbunătăți eficiența și durabilitatea panourilor fotovoltaice.

Concluzie

În România, eficiența panourilor fotovoltaice depinde de mai mulți factori, inclusiv condițiile climatice locale, orientarea și înclinarea panourilor, calitatea componentelor și eficiența sistemului de conversie a energiei solare în electricitate. Iată câteva tipuri de panouri fotovoltaice eficiente care ar putea fi luate în considerare:

  1. Maxeon 6 de la SunPower: Acesta este un panou de înaltă eficiență, atingând o eficiență de 22,8%. SunPower este un producător cunoscut pentru panourile sale de calitate superioară.
  1. HiHero CS6R-H-AG de la Canadian Solar: Canadian Solar este un producător recunoscut, iar panourile lor sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume. HiHero CS6R-H-AG este un model eficient.
  1. Alpha Pure R de la RecSolar: RecSolar produce panouri eficiente, iar modelul Alpha Pure R este un exemplu.

Eficiența panourilor fotovoltaice este exprimată în procent și reprezintă raportul dintre energia solară absorbită și energia electrică generată. Cu toate acestea, eficiența poate varia în funcție de condițiile de instalare și alți factori.

Este important să menționăm că, în România, piața de panouri fotovoltaice este în continuă evoluție, iar producătorii pot lansa noi modele cu tehnologii îmbunătățite. Prin urmare, este recomandabil să consulți furnizorii locali și experții în energie solară pentru a obține informații actualizate și pentru a găsi soluția optimă în funcție de nevoile tale specifice și condițiile locale. De asemenea, verifică dacă există scheme sau subvenții guvernamentale care să sprijine instalarea de panouri solare în regiunea ta.

Pentru vizualizarea mai multor tipuri de produse vă așteptăm pe pagina principală să selectați categoria care vă interesează.

PAGINA PRINCIPALA

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.