Drumul Prosumatorului

Drumul Prosumatorului – Ce este prosumatorul?

Conform legii nr. 220/2008, prosumatorul este clientul final care deține o instalație de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, cu o putere mai mică de 27kW, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice și care consumă, stochează sau vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis.

  • Producător de energie electrică verde
  • Putere instalată < 27kW
  • Producție pentru consum propriu, nu pentru comercializare
  • Casă, bloc, sediu, spațiu comercial sau industrial

Prosumatorul trebuie să respecte toate obligațiile care îi revin unui consumator, dar şi pe cele ale unui producător (cerințele de rețea), precum și legislația în vigoare. Înainte de a achiziționa un sistem fotovoltaic este recomandată verificarea conformității lor la distribuitorul de energie regional.

Persoanele fizice regularizează facturile lunare emise de furnizorii de energie prin adăugarea unui semn minus (-) la factură pentru a injecta valoarea energiei în rețea, ceea ce va reduce din cantitatea de energie consumată. Daca in urma reducerii se constata ca ai injectat mai mult decat ai consumat (valoare: lei), diferenta se raporteaza la luna urmatoare. In cazul in care diferenta este mai mare de 100 lei, furnizorul este obligat sa plateasca prosumatorului in termen de 15 zile diferenta dintre energia consumata si energia injectata. Pentru persoanele juridice, aceasta va fi normalizată lunar pe baza facturilor de consum de energie de la furnizori către pro-consumatori și facturilor de la pro-consumatori către furnizori pentru injecția de energie în rețea. Condițiile de plată trebuie să fie aceleași.

Ce este energia solară?

Soarele trimite energie sub formă de lumină și sub formă de căldură.

Cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice există posibilitatea de a transforma lumina solară în energie electrică. Energia produsă de soare poate fi transformată în energie electrică pentru consumul nostru, iar surplusul poate fi stocat în acumulatori sau injectat în rețea, pentru a fi folosit acolo unde este nevoie.
Pentru a vă face o idee despre potențialul acestei surse de energie, ne putem raporta la câteva repere.
– În decurs de 14 zile, pe un acoperiș ajunge suficientă energie pentru a putea alimenta o locuință timp de aproximativ un an.
– În fiecare oră, pe Pământ ajunge suficientă energie pentru a asigura consumul planetei la fel, pe durata unui an.
Chiar dacă în ziua de astăzi putem transforma în energie electrică doar o parte din această energie gratuită ce provine de la soare, în timp vom reuși să optimizăm tot mai mult utilizarea ei, producând-o folosind costuri mult mai mici comparativ cu energia convențională reușind să o stocăm cu ușurință.

Avantajele producției de energie

Energia electrică provine din mult mai multe surse, fiecare dintre acestea cu avantaje și dezavantajele ei.
Disponibilitatea și impactul acestora asupra mediului sunt două dintre cele mai importante criterii care vor înclina balanța în favoarea energiilor regenerabile, în detrimentul combustibililor fosili, resurse epuizabile și poluatoare pentru mediul înconjurător. Energia solară a avut o contribuție de doar 2,55% in în anul 2017, în comparație cu mixurile generale, însă potenţialul de dezvoltare al acesteia este foarte mare. În România sunt 7.470.000 de locuințe, dintre care 3.360.0002 ar putea fi în prezent potrivite pentru instalarea unui sistem fotovoltaic.

Reducerea impactului negativ asupra planetei

Principalul poluator la nivel global este energia. În 2017 s-a atins un maximum istoric de 32,5 gigatone în ceea ce privesc emisiile de CO₂.
Schimbările climatice sunt astăzi cea mai mare amenințare sistemică la adresa civilizației umane, iar poluarea, alături de încălzirea globală, gazele cu efect de seră şi valurile de căldură vor produce cu siguranșă efecte de mediu fără precedent.

Conform rapoartelor din ultima perioadă, avem nevoie de ținte mult mai ambițioase, trebuie să reducem emisiile de CO₂ cu 100% până în anul 2050, asta pentru a ne încadra în limita de 2˚C încălzire globală.
Tot acest efort are nevoie însă de implicarea și responsabilizarea fiecăruia dintre noi.

După recuperarea investiției – Energia este gratuită

Prețurile sistemelor fotovoltaice au fost într-o cădere constantă în ultimii 10 ani datorită creșterii extinse a utilizării acestora. Astăzi găsim celule fotovoltaice pe sistemul de iluminat în gradina, pe bateriile externe telefoanele mobile, bărci, chiar și în trenuri sau avion. Aceasta tehnologie este foarte promovată, cercetările asupra ecestui tip de creere a energiei sunt tot mai avansate iar diferite țări au implementat ajutor subvențional pentru achiziționarea sistemelor fotovoltaice, astfel acestea devin din ce în ce mai accesibile.

Trebuie să țineți cont de faptul că investiția este recuperată în aproximativ 5 ani, în funcție de sistemul achiziționat iar durata de viață a panourilor fotovoltaice este de până la 25 de ani. Cu cât producția energiei este mai aproape de locul de consum, cu atât pierderile de distribuţie ale acesteia sunt mai mici și, implicit, se economisesc bani.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.