Montajul panourilor fotovoltaice – Cu un sistem fotovoltaic adaptat la cerințele și nevoile dumneavoastră de consum, obțineți energie electrică inepuizabilă și întotdeauna gratuită de la soare. Energia produsă de soare ajunge în atmosferă sub formă de fotoni. Acești fotoni sunt absorbiți de panourile fotovoltaice și transformați în electroni. Este foarte simplu și eficient. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să funcționeze, sistemul fotovoltaic trebuie să fie instalat corect.
Instalarea unui sistem fotovoltaic poate părea simplă – trebuie doar să faceți o gaură în perete sau pe acoperiș și să îl conectați – dar nu este așa.
Proiectarea și dimensionarea corectă a sistemului fotovoltaic, amplasarea ideală a panourilor fotovoltaice, selectarea componentelor potrivite pentru sistem și multe alte aspecte importante vor minimiza pierderile de energie din instalație și vor permite independența energetică pentru toate tipurile de amplasamente (casă, afacere, fermă, casă de vacanță, cabană etc.).
Mai jos vom discută principalele aspecte generale care trebuie luate în considerare la instalarea panourilor fotovoltaice. Pentru a beneficia de toate avantajele instalării, este recomandabil să lucrați cu o echipă specializată în acest domeniu.
Alegerea locului potrivit pentru montarea panourilor
În general, indiferent de tipul de panou fotovoltaic (monocristalin, policristalin, hibrid cu peliculă subțire sau amorf), locația ideală este pe acoperiș. Cu toate acestea, dacă aveți un spațiu suficient de mare, le puteți instala pe sol, care prezintă aceleași beneficii și este mai ușor de curățat și de întreținut. Indiferent de locația pe care alegeți să o instalați, trebuie să vă asigurați că :
– configurația spațiului și poziția geografică a casei asigură expunerea la soare, în mod ideal înclinată și orientată în direcția corectă (sud sau est).
- Montarea panourilor pe sol
- Montarea panourilor pe acoperiș
Sistemele de fixare necesare pentru montarea panourilor fotovoltaice pe acoperiș sunt echipamentele esențiale pentru a asigura stabilitate, rezistență și durabilitatea montajului. În plus, aceste sisteme de fixare pot fi folosite pe mai multe tipuri de acoperiș: tablă, țiglă, lemn, plat, panou sandwich și altele. Puteți monta panouri fotovoltaice chiar și pe acoperișul unei rulote.
Unghiul de instalare a panourilor fotovoltaice
“- La ce înclinație se instalează panourile fotovoltaice?
În general, în România, unghiul optim de înclinare a sistemului fotovoltaic pentru o producție maximă de energie este de 30 de grade. Cu toate acestea, calculul exact al unghiului optim de înclinare a panourilor fotovoltaice depinde de poziția geografică a casei.
De asemenea, se recomandă să apelați la un specialist, deoarece gradul de înclinare afectează cantitatea de energie electrică ce poate fi generată.
Schemă de montaj
Indiferent de model, panourile fotovoltaice trebuie să fie instalate la un unghi optim pentru latitudinea casei și să fie amplasate eficient în funcție de spațiul disponibil pe acoperiș și pe sol.
Metodele de instalare a sistemelor fotovoltaice depind de tipul acestora. În prezent, există trei tipuri de sisteme fotovoltaice: sisteme autonome (on-grid), sisteme independente de rețea (off-grid) și sisteme hibride.
Montajul panourilor fotovoltaice – Componente
Un sistem fotovoltaic este format din mai multe componente individuale, a căror instalare corectă afectează în mod direct eficiența panourilor fotovoltaice.
- Panouri fotovoltaice: Panourile fotovoltaice sunt capabile să capteze radiația solară și să o transforme în energie electrică. Producția de energie a sistemului fotovoltaic este determinată de locația, orientarea, înclinarea, temperatura locală și condițiile de umbrire.
- Suportul de prindere al panourilor: structura de suport a panourilor fotovoltaice, instalată corect (orientare și înclinare) asigură cel mai înalt nivel de producție de energie și eficiență. Pentru o montare cât mai sigură și corectă, există suporturi de montare special dezvoltate pentru panourile solare.
- Invertorul: Invertoarele sunt o componentă esențială a unui sistem de energie solară. Deoarece curentul alternativ este necesar pentru alimentarea aparatelor electrice, invertoarele sunt o componentă de bază a tuturor tipurilor de circuite de panouri solare fotovoltaice.
- Controlere: Contoarele bidirecționale (contoare inteligente) sunt parte integrantă a instalațiilor conectate la rețea și a celor hibride. Contorul este conectat la sistemul fotovoltaic și măsoară cantitatea de energie electrică utilizată de gospodărie din rețea, precum și cantitatea de energie electrică furnizată în rețea.
- Baterii: Bateria sau banca de baterii pentru un sistem fotovoltaic este o componentă importantă dacă doriți să obțineți independența energetică. Cu o dimensionare corectă a întregului sistem fotovoltaic și a băncii de baterii, este posibil să se stocheze energia necesară pe timp de noapte (sau atunci când condițiile meteorologice nu permit producerea de energie).
- Regulatorul de încărcare: Controlerul de încărcare este o componentă importantă pentru buna funcționare și longevitatea bateriei. Pentru a preveni deteriorarea ireversibilă a bateriei, regulatorul de încărcare poate măsura nivelul de încărcare a bateriei, iar regulatorul se oprește atunci când bateria este complet încărcată.
Acestea sunt doar componentele de bază ale unui sistem fotovoltaic. Veți avea nevoie de:
– panou electric, siguranța PV, cablul solar, fișa MC4, descărcătorul de curent continuu, conectori și întrerupătoare pentru o instalare cât mai corectă.
Cine poate monta panouri fotovoltaice
Atenție ! Apelați la un specialist cât vine vorba de montarea unui sistem de panouri fotovoltaice. În prezent există nenumărate firme de montaj de panouri fotovoltaice care nu au un preț pe manopera foarte ridicat. Și-n plus, acestea beneficiază deja de experiență în acest domeniu, având nenumărate proiecte mici, medii și mari de fotovoltaice realizate în țară.
Concluzie
– Proiectarea și dimensionarea corectă a sistemelor fotovoltaice,
– Montarea ideală a panourilor fotovoltaice
– Selectarea componentelor corecte pentru sistem
Acestea sunt aspecte importante care minimizează pierderile de energie și permit independența energetică a tuturor tipurilor de instalații fotovoltaice.
Spor la treabă!