Panouri fotovoltaice pentru o casă – De câte panouri am nevoie? – Odată cu introducerea Legii privind compensarea cantitativă și cu creșterile semnificative ale prețurilor la energie, investiția în sisteme fotovoltaice rezidențiale devine din ce în ce mai fezabilă. În plus, energia electrică din surse regenerabile devine din ce în ce mai accesibilă, iar proprietarii de locuințe și întreprinderile trec încet, dar sigur, de la energia electrică convențională la energia electrică curată produsă de sistemele solare fotovoltaice. Cu toate acestea, consumatorii se întreabă adesea: „De câte panouri solare am nevoie pentru a satisface nevoile energetice ale casei mele? Răspunsul la această întrebare este relativ simplu, iar acest articol vă va ajuta să răspundeți la el.
Cum funcționează un sistem fotovoltaic?
Înainte de toate, este esențial să înțelegem modul în care sistemul fotovoltaic funcționează pentru a produce economii la factura de energie.
Un sistem fotovoltaic este compus din:
- Panouri fotovoltaice
- Invertor solar
- Structură de montaj
- Contor inteligent
- Accesorii electrice
- Baterie solară (opțional)
Panourile fotovoltaice sunt instalate pe acoperișul casei sau, în lipsa unui spațiu pe acoperiș, pe sol, cu ajutorul unor structuri de montare special concepute. Atunci când sunt expuși la lumina soarelui, electronii din celulele fotovoltaice ale panoului solar încep să se miște necontrolat, generând electricitate în curent continuu. Electricitatea astfel generată este introdusă în rețea sub formă de curent alternativ și, prin urmare, nu este adecvată pentru consumatorii casnici. Invertorul solar, care transformă curentul continuu în curent alternativ, este cel care joacă un rol foarte important în sistemele fotovoltaice.
Contoarele inteligente măsoară producția și consumul de energie electrică, adică energia care intră în rețea, iar accesoriile electrice sunt, în esență, cabluri și alte ansambluri care transferă energia electrică de la sistem la circuitele din casă.
Bateriile solare sunt echipamente opționale pentru stocarea energiei în exces sau neutilizată, care poate fi utilizată de consumator pe timp de noapte, când sistemul fotovoltaic nu produce energie, sau în timpul întreruperilor de curent.
Pașii necesari pentru a dimensiona corect o instalație fotovoltaică rezidențială
Evaluați potențialul acoperișului
Înainte de a instala panouri solare pe acoperiș, este recomandat să verificați starea acoperișului. Deși este dificil de generalizat, este posibil să se instaleze panouri fotovoltaice dacă acoperișul este orientat spre sud și are o înclinație între 15° și 40°. Acest lucru se datorează faptului că performanța panourilor este proporțională cu cantitatea de radiație solară. Prin urmare, dacă acoperișul este umbrit sau dacă lumina este blocată de copaci sau coșuri de fum, cantitatea de energie electrică generată va fi afectată negativ. În cazul în care acoperișul nu îndeplinește criteriile de mai sus, se pot utiliza panouri solare montate la sol, dacă există spațiu disponibil.
Înțelegerea consumului anual de energie
Înainte de a contacta un specialist, ar trebui să aveți o idee aproximativă despre capacitatea sistemului fotovoltaic în raport cu consumul anual de energie al casei.
Pentru a face acest lucru, aflați câtă energie a fost plătită în ultimul an, adunați consumul și împărțiți-l la 12 luni. În acest fel, veți ști care este consumul mediu lunar.
În ceea ce privește capacitatea sistemelor casnice, cele mai frecvente sunt cele de 3 kW, 5 kW și 6 kW.
Cu toate acestea, este recomandabil să depășiți capacitatea sistemului, deoarece în anii în care puteți folosi energia solară, pot exista consumatori care vor ridica curba de consum a localității, cum ar fi mașinile electrice, sistemele de încălzire și răcire etc. De ce? Pentru că dacă doriți să creșteți capacitatea sistemului de la 5kW la 10kW prin adăugarea de panouri, va trebui să înlocuiți invertorul de 5kW cu unul de 10kW. Acest lucru se datorează faptului că panourile produc 10 kWh în orele de vârf, iar invertorul de 5 kW poate „gestiona” doar 5 kW de curent.
De câte panouri solare am nevoie pentru casa mea?
În mod obișnuit, panourile solare au o capacitate cuprinsă între 250 și 550 de wați, cea mai frecventă capacitate a panourilor pentru casele rezidențiale fiind de aproximativ 450 de wați.
Acest lucru înseamnă că, dacă alegeți un sistem de 5 kW, veți avea nevoie de 12 panouri solare, iar puterea totală instalată va fi de 5,4 kW, adică 12 panouri x 0,450 kW = 5,4 kW.
Desigur, pentru a crea un sistem fotovoltaic complet, va trebui să adăugați la cele 12 panouri suporturi, un invertor de 5 kW și celelalte accesorii menționate la începutul acestei secțiuni.
În ceea ce privește suprafața necesară pentru acoperiș, dimensiunea aproximativă a panourilor fotovoltaice este de 2 metri. Astfel, pentru a instala un sistem PV de 5 kW, este necesară o suprafață de acoperiș de 24 m2 cu o orientare și o pantă bune.
Avantajele și dezavantajele sistemelor fotovoltaice rezidențiale
Proprietarii de locuințe care decid să fie pro-vară se pot bucura de o serie de avantaje. Cu toate acestea, aceste avantaje sunt însoțite, de obicei, de dezavantaje la care trebuie să fie atenți, cum ar fi:
Avantajele sistemelor fotovoltaice
Facturi de energie scăzute sau zero;
Contorizarea energiei vă permite să injectați energia în exces în rețea și să beneficiați de o compensație cantitativă (unu la unu) pentru energia injectată în rețea
Deveniți propriul dumneavoastră furnizor de energie;
Energie curată;
Creșterea valorii locuinței dumneavoastră; și
Impact pozitiv asupra mediului;
Reducerea emisiilor de dioxid de carbon;
Ușor de întreținut
Dezavantajele sistemelor fotovoltaice
Costurile de instalare și întreținere sunt încă ridicate în țara noastră;
Energia solară funcționează numai atunci când soarele este prezent, cu performanțe maxime în zilele însorite de vară cu ore lungi de lumină;
Costurile bateriilor sunt ridicate în cazul în care trebuie stocat excesul de energie;
Sistemele fotovoltaice solare de mare capacitate ocupă o cantitate semnificativă de spațiu.
Panourile solare economisesc cu adevărat bani?
Absolut! Odată ce ați instalat și pus în funcțiune un sistem solar, puteți economisi o mulțime de bani. Acest lucru se datorează faptului că nu va mai trebui să plătiți pentru a cumpăra energie electrică de la compania de utilități, iar dacă decideți să deveniți consumator, veți primi o compensație cantitativă pentru energia furnizată în rețea.
Care este costul sistemelor fotovoltaice rezidențiale?
Costul soluțiilor fotovoltaice a scăzut constant de-a lungul anilor, dar prețul sistemului finit este încă destul de ridicat. Costul total depinde de câți kilowați de energie produce sistemul ales și prețul pe kW.
Care este perioada de amortizare a unui sistem fotovoltaic?
Perioada de recuperare a investiției unui sistem fotovoltaic depinde de o serie de factori. În general, o investiție într-un sistem de panouri fotovoltaice se amortizează în 6-15 ani. Deoarece costul de cumpărare a kilowați-oră de la furnizorii de energie este în continuă creștere, energia fotovoltaică este în cele din urmă mai ieftină decât cea cumpărată de la rețea.
Acesta este motivul pentru care investiția în energia solară este justificată. În plus, există programe guvernamentale de subvenționare a sistemelor fotovoltaice, cum ar fi Casa Verde, în cadrul căruia guvernul oferă o subvenție de 20.000 de roni. În aceste condiții, investiția este foarte mică, iar perioada de recuperare a investiției, în comparație cu prețurile actuale ale energiei electrice, este aproape instantanee.
Starbay Energy vă poate ajuta să alegeți și să instalați cel mai bun sistem de energie solară pentru casa dumneavoastră
În calitate de partener de încredere în proiectarea și instalarea unui sistem solar fotovoltaic care să vă satisfacă nevoile, echipa noastră vă va ajuta la fiecare pas, de la etapa de a lua în considerare energia solară până la etapa de pregătire a investiției într-un sistem solar fotovoltaic pentru casa dumneavoastră.
CERE OFERTĂ ONLINE! COMPLETEAZĂ FORMULARUL DE MAI JOS