De cate panouri fotovoltaice are nevoie o locuinta ?

De cate panouri fotovoltaice are nevoie o locuinta ?

De cate panouri fotovoltaice are nevoie o locuinta – Odată cu introducerea Legii de compensare cantitativă și creșterea bruscă a prețurilor la energie, se investește din ce în ce mai mult în sisteme fotovoltaice rezidențiale. În plus, energia produsă din surse regenerabile a devenit din ce în ce mai accesibilă, iar proprietarii de case și întreprinderile fac tranziția cu pași mici, dar fermi, de la electricitatea produsă prin metode tradiționale la energia verde și curată produsă cu ajutorul sistemelor fotovoltaice. Cu toate acestea, viitorii prosumatori dau adesea peste o întrebare foarte bine întemeiată, și anume – de câte panouri fotovoltaice am nevoie pentru a satisface nevoile energetice ale casei mele? Răspunsul este relativ simplu, iar prin acest articol vă îndrumăm să îl înțelegeți.

Cum Functioneaza Un Sistem Fotovoltaic?

Pentru a produce economii la factura de energie este esențial să înțelegem modul în care funcționează un sistem fotovoltaic.

Un sistem fotovoltaic este compus din:

  • Panouri fotovoltaice
  • Invertor solar
  • Structură de montaj
  • Contor inteligent
  • Accesorii electrice
  • Baterie solară (opțional)

Panourile fotovoltaice se amplaseaza pe acoperisul casei, sau dacă spațiul de pe acoperiș nu permite, pe sol cu ​​ajutorul unei structuri de montaj special realizată în acest scop. Odată expuși la lumina soarelui, electronii din celulele fotovoltaice ale unui panou solar încep să se miște în dezordine, producând curent continuu. Energia electrică astfel produsă nu este potrivită pentru consumatorii din locuința dumneavoastră, deoarece aceștia sunt alimentați de AC. Un invertor solar este un invertor care convertește curentul continuu în curent alternativ, deci joacă un rol foarte important în sistemele fotovoltaice.

Contoarele inteligente sunt folosite pentru a măsura separat energia produsă și consumată în rețea, în timp ce accesoriile electrice sunt practic cabluri și alte componente care transportă electricitatea de la sistem la circuitele din casă. Acumulatorii sunt accesorii opționale ale sistemului, scopul acestora fiind acela de înmagazinare a energiei produse în exces, pe care beneficiarul o poate exploata pe parcursul nopții, când sistemul fotovoltaic nu produce energie sau în cazul unei pane de curent.

Pasii Pentru Scalarea Corecta A Unui Sistem Fotovoltaic

Evaluați Potențialul Acoperișului Casei Dumneavoastră

Înainte de punerea în funcțiune a acoperișului, este recomandat să fie inspectată starea acestuia. Deși nu există reguli stricte, panourile fotovoltaice sunt productive atâta timp cât sunt orientate spre sud, iar acoperișul înclină între 15 și 40 de grade. Pe lângă criteriile legate de orientare și pantă, este important să se evalueze și câtă lumină solară primește acoperișul unei case în timpul zilei. (Productivitatea panourilor este direct proporțională cu expunerea la lumina solară.) Dacă acoperișul este umbrit sau lumina este blocată de prezența copacilor sau a coșurilor de fum, acești factori vor afecta negativ energia produsă. Dacă acoperișul dumneavoastră nu îndeplinește criteriile de mai sus puteți alege să instalați un sistem fotovoltaic la sol. (Dacă spațiul vă permite)

Identificați Consumul Anual De Energie

În continuare, este recomandat să vă faceți o idee generală despre capacitatea sistemului dvs. fotovoltaic (pe baza consumului anual al casei dvs.) înainte de a discuta cu un expert. Pentru a face acest lucru, trebuie să cunoașteți valoarea facturilor de energie electrică pentru ultimul an, să adunați consumul și să împărțiți la 12 luni. In acest fel, vei afla consumul mediu lunar. Când vine vorba de capacitatea sistemelor rezidențiale, 3, 5 și 6 kW sunt cele mai comune.

Sistemele fotovoltaice pot fi ajustate în timp cu avertismentul că va trebui să înlocuiți invertorul.

De ce? Deoarece, dacă pe viitor veți dori să vă creșteți capacitatea sistemului de la 5 kW la 10 kW, suplimentându-l cu mai multe panouri, veți fi nevoit să renunțați la invertorul de 5 kW în favoarea unuia de 10 kW. Motivul principal este că, deși panourilor dumneavoastră vor produce, în condiții oprime, 10 kW/oră, invertorul de 5 kW nu va avea capacitatea să „proceseze” mai mult de 5 kW de curent.

De Câte Panouri Fotovoltaice Am Nevoie Pentru O Casă?

În mod normal, panourile fotovoltaice au puterea de ieșire cuprinsă între 250 de wați și 550 de wați. Cele mai uzuale panouri având o capacitate aproximativă de 450 de wați. Astfel, dacă optați pentru un sistem fotovoltaic de 5 kW, veți avea nevoie de 12 panouri fotovoltaice, obținând astfel o putere instalată totală de 5.4 kWp, calculul fiind unul destul de simplu: 12 panouri x 0.450 kW = 5.4 kW.

Pentru a avea sistemul fotovoltaic complet, avem nevoie ca toate cele 12 panouri să fie însoțite de: 

  • un sistem de prindere pentru panouri;
  • invertor de capacitate 5 kW și restul de accesorii.

Iar în ceea ce privește spațiul necesar pe acoperiș, dimensiunea aproximativă a unui panou fotovoltaic este de 1,50m sau 2 m. Astfel, un sistem fotovoltaic de 5 kW va necesita un aproximativ 24 m2 de acoperiș cu orientare și înclinație bună pentru funcționarea optimă a sistemului.

Avantaje Și Dezavantaje

Proprietarii de locuințe care decid să devină prosumatori beneficiază de numeroase beneficii. Cu toate acestea, beneficiile vin, de regulă, însoțite de o serie de dezavantaje de care trebuie să fiți conștienți:

Avantajele Sistemelor Fotovoltaice:

  • Facturile la energie mai mici sau chiar 0;
  • Contorizarea energiei vă permite să injectați surplusul în rețea și să beneficiați de compensare pentru energia injectată în rețeau publică;
  • Deveniți propriul dumneavoastră furnizor de energie electrică;
  • Energie verde și curată;
  • Impact pozitiv asupra mediului înconjurător;
  • Reducerea emisiilor de carbon;
  • Mentenanță scăzută.

Dezavantajele Sistemelor Fotovoltaice:

  • Costurile de instalare și întreținere ridicate;
  • Productivitatea maximă se obține doar în zilele senine de vară, când și ziua este mult mai lungă;
  • Costul ridicat al acumulatorilor, în cazul în care aptați pentru stocarea energiei în exces;

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.