Pompele de caldura ne pot asigura confortul zilnic timp de cel puțin 25 de ani de la data instalării. În plus, sunt ecologice, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și ne feresc de gazul metan. Ce sunt pompele de căldură, care sunt avantajele și dezavantajele lor, cum le putem instala și ce costuri implică acestea, aflați din analiza de mai jos.
Cum funcționează pompele de caldura?
O pompă de căldură este un dispozitiv care poate fi folosit pentru a transfera căldură dintr-o locație („sursă”) în alta („radiator” sau „schimbător de căldură”). Majoritatea pompelor de căldură sunt folosite pentru a transfera căldura de la o sursă mai rece la un radiator mai cald. Principiul de funcționare al unei pompe de căldură este foarte simplu. Funcționează ca un frigider sau aer condiționat. Este format din patru elemente de bază: un compresor, o supapă de expansiune și două schimbătoare de căldură (evaporator și condensator).
În interiorul circuitului uneu pompe se află un agent frigorific numit Freon. Dacă apa se evaporă la 100°C, agentul frigorific se evaporă la temperaturi foarte scăzute (chiar și temperaturi negative). Acest fenomen are loc în evaporator, de unde căldura este extrasă din mediu. Prin compresor, temperatura și presiunea cresc foarte mult, iar în condensator toată energia acumulată este transferată în interiorul clădirii. Agentul frigorific se va transforma din nou într-un lichid, iar supapa de expansiune va face opusul compresorului. In plus, o pompa de caldură asigură încălzirea iarna, răcirea vara și apă caldă menajera pe tot parcursul anului. Vara, căldura luată din casă este folosită pentru a încălzi apa gratuit.
TIPURI DE POMPE DE CALDURA
![](https://starbay.ro//wp-content/uploads/2022/12/pomlp.png)
Pompele de căldură aer-apă folosesc aerul exterior pentru a încălzi o casă, chiar și în lunile reci de iarnă. Poate fi conectată la diverse dispozitive finale, precum și la sisteme de încălzire prin pardoseală și, în același timp, acest tip de pompă poate fi folosită pentru a produce și apă caldă. Spre deosebire de alte tipuri, pompele de căldură aer-apă nu necesită o investiție mare, deoarece căldura este obținută direct din aer fără conectarea pompei la o sursă de apă.
Avantajele pompelor de căldură aer-apă:
– Pot fi conectate cu ușurință la alte sisteme de încălzire existente în locuință;
– Pot fi montate cu ușurință fiind necesar doar racordate la instalația electrică și hidraulică;
– Pot fi folosite pentru a produce apă caldă;
– Pot fi folosite pentru a răcori locuința în sezonul cald;
– Pot fi folosite indiferent de suprafața locuinței;
– Costurile de întreținere sunt minime iar cele inițiale reduse;
– Timp de încălzire redus.
Dezavantajele pompelor de căldură aer-apă:
– Locuința trebuie izolată termic pentru a preveni pierderile de căldură;
– Coeficientul de performanță este dependent de temperatura exterioară.
![](https://starbay.ro//wp-content/uploads/2022/12/image.png)
Pompele de căldură cu sursă de apă, utilizează apa subterană din pânza freatică ca sursă de căldură dar ca sursă alternativă, poate fi folosită și apa dintr-un lac sau râu. Pompele de căldură apă-apă necesită forarea puțurilor verticale pentru pompare și restaurare. La instalare, este necesar să forați găuri în pământ, astfel încât pompa să poată fi conectată corect la sursa de apă în funcție de direcția în care curge apa.
Avantajele pompelor de căldură apă-apă:
– Au un consum redus de energie electrică;
– Pompele sunt compatibile cu alte sisteme de încălzire deja existente în locuință;
– Sunt silențioase.
Dezavantajele pompelor de căldură apă-apă:
– Necesită acces la o sursă de apă pentru a funcționa;
– Costuri inițiale ridicate pe partea sursei de apă, la fel și în cazul întreținerii;
– În cazul persoanelor juridice este necesar un aviz pentru a putea instala pompa de căldură apă-apă.
Pompele de căldură sol-apă folosesc energia din sol (energie geotermală) pentru a genera căldură sau pentru a răci locuința. Funcționează pe baza unui circuit închis format dintr-o pompă de caldură, un foraj geotermal (colector vertical sau orizontal, în funcție de suprafața de sol existentă și geodezia efectuată) și sistemul de încălzire a locuinței.
Avantajele de căldură sol-apă:
– Mențin temperatura sursei constantă, rezultând o eficiență ridicată a pompei;
– Pompele sunt compatibile cu alte sisteme de încălzire deja existente în locuință; ;
– Pot fi folosite pentru a răcori locuința în sezonul cald; .
– Sunt silențioase.
Dezavantajele pompelor de căldură sol-apă:
– Costuri inițiale ridicare.
– În cazul persoanelor juridice este necesar un aviz pentru a putea instala pompa de căldură apă-apă.
Pentru orice locație în care este instalată o pompă de căldură, indiferent de tipul de pompă, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
– Instalatie termica interioara. Pompele de căldură sunt folosite împreună cu calorifere, încălzire prin pardoseală sau ventiloconvector, fiecare sistem având avantajele sale.
– Locul în care sunt instalate(locuințe sau clădiri) trebuie să fie izolat corespunzător și să fie racordat la o sursă de energie electrică.
EFICIENTA SI AMORTIZAREA POMPELOR DE CALDURA
Pompele de căldură sunt mai scumpe de cumpărat și instalat decât sistemele cu combustibil lichid sau gaz. Cu toate acestea, o pompă de căldură instalată corespunzător oferă mai multă energie pe unitate decât un sistem convențional. Mai mult, investiția se amortiză într-o perioada scurtă de timp (5-8 ani) datorită costului foarte mic al încălzirii casei. O pompă de căldură este de 4-5 ori mai economică decât o centrală electrică, așa că factura ta lunara va fi de 4-5 ori mai mică decât în mod normal.
CAT CONSUMA O POMPA DE CALDURA?
O pompa de caldura consuma 1 kilowatt de energie electrică și produce 4-5 kilowati de căldură, în funcție de energia pe care o folosim. Izolarea termică a casei (pereți, acoperiș) este foarte importantă pentru performanța ridicată a sistemului iar perioada de amortizare este mai scurtă pentru clădirile mai mari și puțin mai lungă pentru clădirile mai mici.
Așadar, pompele de căldură sunt ecologice, reduc emisiile de gaze cu efect de seră și, mai important, ne face independenți față de gazul metan.