Cine poate instala panouri fotovoltaice?

Cine poate instala panouri fotovoltaice?

Cine poate instala panouri fotovoltaice? – Cel mai important element al unui sistem fotovoltaic este panoul solar, care este responsabil pentru captarea particulelor de lumină și transformarea lor în energie electrică. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt fabricate dintr-un material special care are proprietatea de a genera electricitate atunci când este expus la lumină puternică. Acest proces se numește “efect fotovoltaic”, de unde și numele.

Sistemele fotovoltaice pot asigura independența energetică a unei gospodării atâta timp cât energia electrică produsă este egală sau mai mare decât consumul normal. În cazul în care sistemul furnizează mai multă energie electrică decât este necesar, surplusul poate fi stocat în baterii sau descărcat în rețeaua de energie publică (contra cost, bineînțeles).

În plus, panourile fotovoltaice pot furniza doar o parte din energia necesară gospodăriei, restul fiind furnizat de sistemul centralizat de distribuție a energiei electrice și de alte surse. În acest caz, costul facturilor de energie este redus considerabil, deși sistemul nu este complet independent din punct de vedere energetic.

După ce am făcut această introducere pentru a evidenția rolul și importanța panourilor fotovoltaice, ne vom referi acum la cine și cum le poate instala.

Cine poate instala panouri fotovoltaice?

Instalarea panourilor fotovoltaice poate părea simplă, dar există cunoștințe pe care doar persoanele special pregătite le pot avea. Prin urmare, această sarcină ar trebui lăsată în seama profesioniștilor, cum ar fi societățile acreditate sau persoanele autorizate calificate în acest domeniu.

Orice persoană care dorește să instaleze un sistem fotovoltaic trebuie să urmeze mai întâi un curs de formare pentru instalatori de sisteme fotovoltaice și să obțină un certificat de absolvire. Pe baza acestui certificat, ei pot înființa un PFA și pot lucra în mod privat sau se pot alătura unei companii specializate în instalarea de sisteme fotovoltaice.

Pentru a desfășura în mod legal astfel de activități, atât persoanele fizice, cât și societățile autorizate trebuie să fie acreditate de către Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Dacă lucrați cu o firmă acreditată ANRE sau cu o persoană fizică acreditată, puteți fi siguri că aceasta cunoaște toate regulile privind instalarea panourilor solare și le va respecta întocmai.

Documentele necesare

Până la jumătatea anului 2019, instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice necesita o autorizație de construcție, a cărei obținere dura aproximativ trei luni. De atunci, situația s-a schimbat, deoarece nu mai este necesară o autorizație de construcție pentru a promova acest produs ecologic și eficient din punct de vedere al costurilor pentru consumatori.

Acest lucru înseamnă că, fie că vă renovați casa și instalați panouri fotovoltaice, fie că o renovați, nu mai aveți nevoie de autorizație de construire pentru această instalație, dar există o cerință importantă. Adică, structura rezistivă nu trebuie să fie afectată.

Cu toate acestea, pentru a pune în aplicare acest plan, trebuie să informați administrația cu privire la el și sunt necesare anumite documente suplimentare, cum ar fi:

  • Notificare ISU – emisă de către autoritatea de inspecție în caz de urgență din județul în care se află clădirea.
  • Aviz de salubritate – emis de compania regională de canalizare.
  • Aviz telefonic – emis de compania de telefonie locală.
  • Notificarea privind localizarea furnizorului de energie electrică – emisă de compania de distribuție a energiei electrice

În cazul în care surplusul de energie urmează să fie distribuit către rețeaua publică de energie, sunt necesare, de asemenea, un aviz tehnic de racordare, o licență și o autorizație de producere a energiei electrice și un certificat de racordare. Toate aceste documente se obțin de la compania de distribuție a energiei căreia îi este destinat surplusul de energie electrică.

Procedura de instalare a panourilor fotovoltaice

Primul pas este să se estimeze câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru casă. Odată ce detaliile sunt stabilite pe baza acestor diverse criterii, următorul pas este achiziționarea unui kit cu toate părțile principale ale panoului solar, precum și a accesoriilor pentru panourile fotovoltaice.

Panourile pot fi instalate pe acoperiș sau pe sol, în funcție de condițiile optime stabilite de echipa de experți. În cele mai multe cazuri, se alege instalarea pe acoperiș, deoarece nu ocupă mult spațiu în jurul casei.

În primul rând, se instalează grinzile pentru a asigura întregul sistem și se instalează șinele și stâlpii pentru panourile fotovoltaice. Acestea nu sunt fixate direct pe acoperiș, ci la cel puțin 6 cm deasupra acestuia.

Panourile fotovoltaice sunt apoi instalate. Acestea sunt montate pe suporturi speciale cu adeziv puternic, iar partea din spate este susținută de suporturi reglabile, astfel încât unghiul de înclinare poate fi modificat.

În cele din urmă, panourile sunt conectate la rețeaua electrică publică, ceea ce necesită anumite modificări, care sunt, de asemenea, lăsate în seama experților.

Prin urmare, folosiți numai companii și personal autorizat pentru instalarea panourilor solare și nu ezitați să cereți dovezi pentru a vă asigura că vorbiți cu persoanele potrivite.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.