Tipuri de sisteme fotovoltaice - componente - avantaje și dezavantaje

Tipuri de sisteme fotovoltaice – componente – avantaje și dezavantaje

Tipuri de sisteme fotovoltaice – Creșterea prețurilor la energie și dorința de a valorifica sursele de energie regenerabilă au alimentat creșterea industriei panourilor fotovoltaice. Din ce în ce mai multe gospodării și întreprinderi își instalează sisteme fotovoltaice pentru a economisi bani din facturile de electricitate.

Energia solară este o sursă regenerabilă de energie verde care poate fi transformată în electricitate în mod gratuit cu ajutorul kiturilor fotovoltaice. Ca atare, este cea mai populară soluție pentru reducerea facturilor la electricitate, iar cererea de kituri solare a crescut semnificativ în ultimii ani.

Sistemele fotovoltaice furnizează electricitate aproape gratuit, dar necesită o investiție inițială mare care se amortizează în câțiva ani. Prin urmare, este foarte important să alegeți cu atenție sistemul fotovoltaic de care ai nevoie.

Schema sistem fotovoltaic on grid:

Ce este un sistem de panouri fotovoltaice On-Grid?

Un sistem fotovoltaic On-Grid este un sistem de panouri solare conectat la rețeaua națională. Energia produsă de panourile fotovoltaice și neconsumată de utilizatori este introdusă în rețeaua națională și consumată de acesta în perioada în care panourile nu produc energie electrică. Prin instalarea unui kit de panouri solare On-grid, utilizatorii pot deveni prosumatori, vânzând energia electrică pe care nu o consumă. Sistemele de panouri fotovoltaice conectate la rețea nu necesită instalarea de celule solare costisitoare, deoarece consumatorii pot primi energie electrică de la rețeaua națională. Prin urmare, instalarea unui kit fotovoltaic on-grid este cea mai ieftină soluție pentru a genera energie electrică din lumina soarelui.

Pentru a construi un sistem fotovoltaic în rețea, sunt necesare următoarele componente:

– Panouri fotovoltaice

– Sistem de montare panou

– Invertor on-grid

– Contor inteligent (smart meter)

– Cabluri și conectori pentru energie solară

– Un contor bidirecțional care măsoară cantitatea de energie electrică furnizată către rețea și cantitatea de energie electrică consumată de rețea.

Energia solară colectată de panourile fotovoltaice este transformată în energie continuă, care este apoi trimisă prin cabluri solare la un invertor, ce o transformă curentul continuu în curent alternativ care poate fi utilizată de aparatele electrice din locuință. Energia electrică generată de panouri care nu este consumată va fi trimisă de invertor la rețeaua națională pentru a fi utilizată de alți consumatori. În cazul în care se alege un kit fotovoltaic conectat la rețea, conectarea la rețeaua națională se face prin intermediul unui contor bidirecțional care măsoară energia consumată din rețea și energia furnizată în rețea. Prin plata doar a diferenței dintre energia consumată și energia transmisă, se pot realiza economii semnificative la facturile de electricitate.

Avantajele sistemului de panouri fotovoltaice On-grid

– Kit-urile de panouri fotovoltaice On-grid oferă următoarele beneficii:

– Proiectare și instalare ușoară datorită numărului redus de componente.

– Investiție inițială redusă în comparație cu sistemele off-grid sau hibride.

– Permite economii semnificative la facturile de electricitate.

– Poate fi o sursă pasivă de venit, devenind consumator și vânzând surplusul de energie electrică produsă.

– Eligibil pentru finanțare prin programe precum Casa Verde.

– Nu este necesar un spațiu special pentru depozitarea bateriilor.

În conformitate cu legea, utilizatorii de sisteme fotovoltaice conectate la rețea cu o capacitate instalată mai mică de 400 kW pe loc de consum pot deveni consumatori prin încheierea unui contract cu unul dintre furnizorii de energie electrică licențiați. Clienții cu o capacitate instalată mai mică de 200 kW pe loc de consum sunt compensați cantitativ pentru energia electrică pe care o furnizează în rețea, iar clienții cu o capacitate instalată între 200 kW și 400 kW pe loc de consum pot vinde energia pe care o furnizează în rețea.

Dezavantajele sistemelor de panouri fotovoltaice On-Grid

Principalul dezavantaj al sistemelor fotovoltaice conectate la rețea este că, atunci când alimentarea cu energie electrică de la rețeaua publică este întreruptă, la fel se întâmplă și cu injecția de energie electrică în rețea. Din motive de siguranță, invertoarele trebuie să întrerupă automat alimentarea cu energie electrică către rețea atunci când aceasta este întreruptă. Acest lucru înseamnă că nu pot furniza energie în cazul unei pene de curent și nici nu pot stoca energie pentru utilizare ulterioară.

Schema sistem fotovoltaic off grid:

Ce este un sistem de panouri fotovoltaice off-grid?

Sistemele fotovoltaice off-grid nu sunt conectate la rețeaua publică și funcționează independent de aceasta. Energia produsă de panourile solare în zilele însorite este stocată într-o baterie și este consumată atunci când panourile nu produc suficientă energie.

Sistemele fotovoltaice Off -grid sunt mai complexe decât cele conectate la rețea și includ următoarele echipamente:

– Panouri fotovoltaice

– Sistem de montare panouri

– Controlere

– Invertoare off- grid

– Contoare inteligente

– Cabluri și conectori solari

Panourile fotovoltaice convertesc energia solară în curent continuu, care este stocată în baterii și apoi consumată. Între panou și baterie este instalat un controler care monitorizează starea de încărcare a bateriei și oprește furnizarea de energie atunci când aceasta este complet încărcată.

Există două tipuri de regulatoare de încărcare: PWM și MPPT. Diferența se datorează modului de încărcare; controlerele PWM utilizează modularea în impulsuri, în timp ce controlerele MPPT urmăresc punctul de putere maximă și oferă o eficiență energetică cu 30% mai mare decât controlorii PWM. Curentul continuu stocat în baterii este transformat de invertorul solar în curent alternativ, care poate fi utilizat de echipamentele electrice. Combinat cu un generator, un sistem fotovoltaic independent de rețea poate furniza energie electrică chiar și iarna, când mai multe zile la rând nu sunt însorite.

Avantajele sistemelor fotovoltaice off-grid

Sistemele fotovoltaice off-grid sunt utilizate pe scară largă în zonele îndepărtate fără rețele electrice și în zonele rurale unde întreruperile de curent sunt frecvente și oferă următoarele avantaje

– Eligibilitatea pentru finanțare.

– Asigurarea independenței depline față de rețeaua națională .

– Fără costuri la factura de energie electrică .

– Poate oferi mobilitate pentru alimentarea cu energie a unei rulote.

Datorită avantajelor lor speciale, sistemele solare fotovoltaice fără rețea sunt potrivite pentru o gamă largă de aplicații.

– Alimentarea cu energie electrică a unei zone îndepărtate

– Alimentare de urgență cu energie electrică în caz de dezastre naturale.

– Sistemele off-grid sunt mobile și utilizate pentru expediții marine și terestre, camping și drumeții.

– Acestea pot fi utilizate ca sursă de energie de rezervă în zonele cu întreruperi frecvente de curent.

– Ca sursă de energie pentru pompele de irigații și pentru apa potabilă.

Dezavantajele sistemelor fotovoltaice off-grid

Principalul dezavantaj al sistemelor fotovoltaice în afara rețelei este complexitatea sistemului. Prin urmare, sistemele off-grid necesită un grup de baterii solare și un controler și, prin urmare, sunt mai scumpe decât sistemele alimentate de la rețea.

Schema sistem fotovoltaic hibrid:

Ce este un sistem fotovoltaic hibrid?

Un sistem fotovoltaic hibrid combină avantajele sistemelor conectate la rețea și ale sistemelor autonome. Acesta este conectat la rețeaua electrică publică și este echipat cu o baterie. Energia generată de panourile solare în zilele însorite este stocată în bateria de stocare și este consumată în timpul întreruperilor de curent în rețeaua publică de electricitate sau pe timp noros, când panourile solare nu pot furniza suficientă energie.

Conținutul unui sistem fotovoltaic hibrid:
Sistemele fotovoltaice hibride sunt mai complexe decât sistemele de rețea și includ următoarele echipamente

– Panouri fotovoltaice
– Sistem de montare PV
– Controlere
– Grup de baterii solare (care necesită mai puține baterii decât sistemele off-grid)
– Invertoare hibride
– Contoare inteligente
– Cabluri și conectori solari.

Cum funcționează sistemele fotovoltaice hibride

Un sistem solar hibrid utilizează un invertor hibrid care convertește curentul continuu de la panourile solare în curent alternativ, care este utilizat pentru a alimenta echipamentele electrice din casă. O parte din energia electrică produsă care nu este consumată de utilizator este stocată în panourile solare, iar surplusul este introdus în rețeaua publică.

Avantajele sistemelor fotovoltaice hibride
Principalul avantaj al unui sistem fotovoltaic hibrid este că energia electrică este disponibilă în orice moment, indiferent de rețeaua publică și de orele de lumină. Panourile solare sunt utilizate pentru a stoca surplusul de energie electrică generat de panourile solare.

Pe lângă independența totală, sistemele hibride oferă următoarele avantaje:

– Economii semnificative la factura de energie.
– Puteți deveni prosumator și puteți vinde surplusul de energie electrică pe care îl primiți pentru a genera un venit pasiv.
– Stocați energia electrică în baterii și folosiți-o atunci când aveți nevoie de ea.
– Nu există un loc special pentru depozitarea bateriilor.

Dezavantajele sistemelor fotovoltaice hibride
– Principalul dezavantaj al sistemelor fotovoltaice hibride este investiția mai mare necesară din cauza complexității sistemului.

Prin urmare, pe lângă panourile fotovoltaice, invertorul hibrid și sistemul de montare, un kit fotovoltaic hibrid necesită un contor inteligent, un grup de baterii și un controler.

Configurează sistemul fotovoltaic potrivit nevoilor și dorințelor tale și alege să produci energie verde pentru tine și cei din jur.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.