Factori de mediu care afecteaza randamentul unui sistem fotovoltaic

Factori de mediu care afecteaza randamentul unui sistem fotovoltaic

Factori de mediu care afecteaza randamentul unui sistem fotovoltaic – În lumea reală, performanța panourilor fotovoltaice depinde de mai mulți factori externi. Anumite condiții locale de mediu pot reduce performanța panourilor și performanța generală a sistemului fotovoltaic. Prin urmare, este o idee bună să cunoașteți factorii tehnici și condițiile de mediu care afectează performanța sistemului dvs. și cum puteți optimiza amplasarea panourilor fotovoltaice.

Principalii factori care afectează performanța unui sistem fotovoltaic sunt:

– Radiația solară (W/m2)
– locatia geografica (latitudine)
– Temperatura (°C)
– Umbrirea panoului
– Orientarea panoului
– Nisip, praf și zăpadă
Să analizăm modul în care acești factori afectează performanța unui kit de panouri fotovoltaice și cum puteți îmbunătăți performanța sistemului dumneavoastră.

Radiația solară/numărul de ore însorite pe zi

Radiația solară este exprimată în wați pe metru pătrat (W/m2 ) și este afectată de condițiile atmosferice, cum ar fi latitudinea, altitudinea, norii, ceața, ceața și anotimpul. Cantitatea de energie electrică produsă este direct proporțională cu cantitatea de energie solară captată de panouri, astfel încât zilele însorite de vară produc mai multă energie electrică, în timp ce zilele înnorate, cele cu ceață și iernile cu zile scurte produc mai puțină.

Latitudinea la care este instalat sistemul fotovoltaic

Latitudinea la care este instalat sistemul fotovoltaic afectează în mod direct distribuția radiației solare și, prin urmare, are un impact semnificativ asupra cantității de energie electrică produsă. Sistemele instalate la latitudini mai mari vor produce mai puțină energie electrică decât cele instalate mai aproape de ecuator.

Deși puteți schimba latitudinea casei dumneavoastră doar dacă vă mutați, puteți crește cantitatea de energie electrică produsă prin înclinarea panourilor la un unghi optim sau prin instalarea unui sistem de urmărire a soarelui.

Altitudinea este un alt factor care afectează în mod direct cantitatea de lumină solară pe zi, iar un sistem de energie solară instalat la țară va produce mai multă energie decât un sistem instalat într-o zonă muntoasă.

Umbrirea panourilor solare
Factorii de mediu care afectează performanța sistemelor fotovoltaice.

Majoritatea panourilor sunt conectate în serie, iar umbrirea unui panou afectează întreaga rețea, astfel încât umbrirea parțială poate duce la o reducere cu 50% a eficienței, ceea ce, la rândul său, reduce eficiența întregii rețele. Prin urmare, este important să se reducă sau să se elimine umbrirea ori de câte ori este posibil. Din fericire, este posibil să se utilizeze panouri cu jumătate de celulă care generează electricitate chiar și atunci când sunt parțial umbrite sau microinvertoare care pot reduce efectele negative ale umbririi, în special dacă doar unele panouri sunt umbrite.

Atunci când alegeți o locație pentru panourile solare, aveți grijă la clădirile din jur și la copacii înalți. Dacă locuiți în apropierea unui deal, asigurați-vă că locația de instalare a panoului nu se află la umbra dealului.

Efectul temperaturii asupra performanței panourilor solare

Celulele solare funcționează cel mai bine într-un anumit interval de temperatură. Adesea se presupune că, cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât mai mare este eficiența panoului solar, dar, de fapt, o temperatură prea ridicată poate reduce eficiența și chiar provoca defecțiuni. De aceea, este vital să se investească în tehnologia de protecție termică și în panouri solare de nouă generație cu coeficienți termici mici.

Asigurarea unui spațiu adecvat pentru ventilație și răcire la instalarea panourilor fotovoltaice va contribui la reducerea supraîncălzirii panourilor și la creșterea productivității acestora.

Praf, murdărie și zăpadă
Praful, murdăria și zăpada de pe panourile fotovoltaice pot reduce semnificativ eficiența sistemelor fotovoltaice. Cu toate acestea, dacă panourile sunt montate la unghiul potrivit, pot fi curățate cu ușurință. Prin urmare, praful, polenul și alți contaminanți trebuie curățați în mod regulat de pe suprafața panourilor fotovoltaice.

Zăpada din jurul panourilor are, de asemenea, efectul pozitiv de a reflecta lumina și de a crește cantitatea de radiație solară care cade pe panouri.

Aflați despre factorii de mediu care pot reduce eficiența sistemului dvs. fotovoltaic, asigurați-vă că sistemul dvs. are parametrii optimi de funcționare și alegeți kitul de panouri fotovoltaice potrivit pentru dvs. În acest fel, vă puteți crește producția de energie verde, puteți reduce perioada de amortizare a sistemului și vă puteți asigura independența energetică.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.