Panouri fotovoltaice monocristaline sau policristaline?

Panouri fotovoltaice monocristaline sau policristaline ?Care este cel mai bun tip de panou?" “-Ce tip de panou fotovoltaic ar trebui să folosesc, monocristalin sau policristalin?" sau Ce tip de panou este cel mai potrivit pentru sistemele fotovoltaice?" …
Acestea sunt doar câteva dintre multele preocupări legate de panourile fotovoltaice pe care le poate avea orice utilizator debutant. Să începem cu…

Panouri fotovoltaice monocristaline sau policristaline?

Cert este că, ambele tipuri de panouri captează lumina soarelui și generează energie electrică. Deși sunt similare în ceea ce privește designul, cele două tehnologii au multe diferențe care le fac ușor de distins. Așadar, pentru a vă ajuta să faceți o alegere cât mai bună, astăzi vă vom arăta cum să le deosebiți pe cele două, principalele diferențe, un grafic comparativ, teste de eficiență plus multe altele .


Atunci când dimensionați un sistem fotovoltaic, unul dintre cei mai importanți pași este să citiți modulul solar.
Înainte de a alege o tehnologie sau alta, este important să îi cunoașteți toate caracteristicile și, prin urmare, să rețineți toate avantajele și dezavantajele. Celulele solare care alcătuiesc un panou solar sunt realizate din materiale semiconductoare, siliciul fiind cel mai utilizat în majoritatea modulelor de pe piață.
Cu toate acestea, în funcție de structura și puritatea siliciului, acesta poate fi împărțit în două tipuri: panouri monocristaline și policristaline.

Panourile monocristaline sunt:

▪️ Module de înaltă calitate, denumite astfel pentru a indica faptul că siliciul utilizat este monocristalin. Celulele utilizate în acest tip de panou sunt realizate din tije de siliciu, care sunt tăiate. Deoarece celulele sunt realizate din siciliu monocristalin, există mai mult spațiu pentru ca electronii să se deplaseze. Prin urmare, panourile monocristaline au un randament foarte ridicat.

– Structură foarte bine regulată
– Structuri foarte fine (nanometrice)
– Pret este mare
– Randament foarte ridicat (aproximativ 19-22%)
– Densitate energetică foarte mare (≈125-200W/m²)

Panourile policristaline sunt:

▪️ Module policristaline ce utilizează, de asemenea, siliciu ca material principal.
Cu toate acestea, în loc să fie monocristaline, realizate prin topirea unor bucăți mici de siliciu. Deoarece sunt realizate prin topirea unor bucăți mici de siliciu, în loc de monocristalin, gradul de libertate al transferului de electroni este redus.
Prin urmare, panourile fotovoltaice policristaline sunt mai puțin eficiente decât cele monocristaline.

– Structură nu foarte regulată
– Particulele sunt fine (aprox. 1 cm)
– Prețul este mic
– Eficiență ridicată (≈16-16%)
– Densitate energetică ridicată (≈200-300W/m²)


    • Privind structura acestor 2 tipuri de panouri, observăm că panourile alcătuite din monocristaline au o structură mai regulată decât policristalinele. Acest lucru se datorează faptului că policristalinele, după cum s-a menționat mai sus, sunt alcătuite dintr-un număr de cristale de siliciu.

    • Pe de altă parte, în funcție de tipul de granulație a siliciului, monocristalele sunt foarte fine, mai puțin de un nanometru, în timp ce policristalele sunt foarte fine, de ordinul unui centimetru.

    • Ambele sunt acum foarte accesibile, deși panourile monocristaline sunt încă puțin mai scumpe decât cele policristaline. În practică, această diferență de preț ține cont de tipul de instalație și de numărul de module care urmează să fie instalate, fie că este vorba de vânzări directe de la un distribuitor, fie că este vorba de un utilizator final.

    • În ceea ce privește randamentul, monocristalinul are un randament foarte ridicat (de ordinul a 19, 20, 21 sau chiar 22%), în timp ce panourile policristaline, deși sunt de asemenea foarte eficiente, se situează doar în jurul a 16, 17, 18 sau 19%.

    • Densitatea energetică (producția de energie electrică pe metru pătrat de panou) este, de asemenea, un factor foarte important. Monocristalinul are o densitate de producție de aproximativ 200-300 W pe metru pătrat, în timp ce policristalinul are o densitate de producție de 125-200 W pe metru pătrat.

Diferența dintre panourile fotovoltaice monocristaline și cele policristaline:

Cum deosebesc un panou fotovoltaic monocristalin de unul fotovoltaic?Ce pot face pentru a le identifica ușor?

Acest lucru este foarte simplu!
Așa cum am mai spus-o și în introducere, chiar dacă au design asemănător sunt foarte ușor de recunoscut.

Pe deoparte, panourile monocristaline au culori destul de închise (un albastru foarte închis aproape negru). În timp ce panoul policristalin are o culoare albastru mai deschis.
O altă modalitate de a-l identifica este prin analizarea părții celulei.

Celulele panourilor monocristaline sunt pătrate și tăiate la colțuri. În timp ce în cazul celor policristaline, aceste celule sunt complet pătrate.
De asemenea, ceea ce am spus mai înainte despre structura mai regulată sau mai puțin regulată se vede perfect: panourile monocristaline au celule cu granulație foarte fină, foarte regulată, în timp ce cele policristaline au o granulație ceva mai neregulată (cum se poate observa în poze).

Panouri fotovoltaice monocristaline sau policristaline

Cum pot face alegerea corectă?
Acum că ați văzut principalele diferențe dintre două tipuri de panouri fotovoltaice cu caracteristici similare – monocristaline și policristaline – ce tip de panou credeți că este mai convenabil pentru sistemul dumneavoastră?
Iată câteva dintre principalele considerente

    • Prețul. Prețul: Având în vedere prețurile actuale ale panourilor, acesta nu mai este chiar bariera insurmontabilă care era nu cu mult timp în urmă.

    • Spațiul disponibil. Spațiul disponibil pentru instalarea pe acoperiș. Dacă avem un spațiu limitat, la fiecare 10 panouri mai puternice economisim unul cu economie de spațiu, structura, montaj etc.

    • Clima: nu sunt diferențe prea mare, dar panourile monocristaline funcționează mai bine pe vreme rece și în condiții atmosferice nu foarte plăcute.

Concluzie !

După cum se poate observa, alegerea tipului potrivit de panou fotovoltaic nu este nici simplă, nici complexă și depinde de mai mulți factori, printre care bugetul, performanța, spațiul disponibil și clima. Dacă ambele panouri din care trebuie să alegeți ar avea aceeași putere, pe care l-ați alege?

Experții recomandă panourile solare policristaline pentru regiunile mai calde și panourile solare monocristaline pentru regiunile mai reci.

Cu alte cuvinte, STUDIILE arată cele mai bune panouri fotovoltaice pentru România sunt cele cu celule monocristaline.

2 Comments
  1. Nicola Constantin 19 iunie 2024 at 14:49 - Reply

    Daca va trimit o poza cu panoul si o serie puteti sa i-mi spuneti daca e mono sau policristalin?

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.