Calcul panouri fotovoltaice – Dimensionare, putere și rentabilitate

Calcul panouri fotovoltaice – Dimensionare, putere și rentabilitate 

Calcul panouri fotovoltaice – Dimensionare, putere și rentabilitate Doriți să vă bucurați de beneficiile energiei solare, dar nu știți cu câte panouri fotovoltaice să începeți?
În acest articol vă vom spune cum să calculați rapid, ușor și precis de câte panouri aveți nevoie pentru a crea un sistem fotovoltaic sustenabil pentru locuința dumneavoastră.

Calcularea panourilor fotovoltaice – dimensiune, capacitate și rentabilitate

Alegerea unui număr mai mare sau mai mic de panouri pentru rentabilitatea investiției depinde de o serie de factori.
Care sunt aceștia și cum să calculați numărul de panouri fotovoltaice în funcție de acești factori folosind calcule matematice simple, veți afla aici!

Calculul panourilor fotovoltaice

Deși consumul de energie electrică al casei este un factor semnificativ în determinarea dimensiunii sistemului fotovoltaic, există și alți factori importanți care trebuie luați în considerare pentru un calcul cât mai precis. Pe lângă consumul anual de energie al casei, trebuie să cunoașteți, de asemenea, calitatea și performanța panourilor fotovoltaice și locația geografică a casei. Haideți să le analizăm pas cu pas.


 1. Consumul de energie al locuinței dvs.

Pentru a determina de câte panouri fotovoltaice aveți nevoie, primul lucru pe care trebuie să îl cunoașteți este consumul anual de energie electrică al casei dumneavoastră. Apoi veți ști câtă energie electrică trebuie să produceți cu ajutorul panourilor.

Consumul anual de electricitate al locuinței
Pentru a estima cu ușurință consumul anual în locuința dumneavoastră, puteți folosi cea mai recentă factură de electricitate.
a) Dacă factura dvs. este pentru două luni, trebuie să înmulțițiți numărul total de kWh consumați cu 6.
b) Alternativ, dacă primiți o factură lunară, înmulțițiți numărul total de kWh consumați cu 12.

EXEMPLE:

a) Exemplu de factură pentru două luni: 666 (numărul total anterior de kWh) x 6 (luni) = 3.996 (kWh consumați în cursul anului).
b) Exemplu de factură pentru o lună: 333 (totalul kWh facturați ultima dată) x 12 (luni) = 3.996 (kWh consumați în cursul anului).

Așadar, în exemplul de astăzi, trebuie acoperit un consum total de 3.996 kWh/an (3.996 convertiți în 4.000 pentru a accoperi consumatorii ce pot apărea pe viitor).

In exemplu de astăzi, trebuie să acoperim un consum total de 4.000 kWh/an (în România consumul mediu anual este de 3.400 kWh).

2.Calitatea și performanța panourilor fotovoltaice.

Calitatea panourilor fotovoltaice utilizate pentru a genera energie electrică este esențială.
Panourile fotovoltaice monocristaline sunt puțin mai scumpe decât cele policristaline, dar pot utiliza lumina solară mai eficient, producând mai multă energie.

După ce ați selectat un tip de panou, următorul pas este să alegeți puterea optimă.
Capacitatea unui panou fotovoltaic este desemnată în unități de Wp (putere de vârf în wați/putere maximă). Cu alte cuvinte, puterea totală a sistemului fotovoltaic este suma puterilor tuturor panourilor care alcătuiesc sistemul (numărul de panouri x puterea fiecărui panou = puterea instalată a sistemului fotovoltaic).

▪️ Exemplu de calcul: 11 (panouri fotovoltaice) x 375 (W) = 4.125 (W).

Cu toate acestea, este important de reținut că valorile Wp furnizate de producători sunt măsurate în condiții optime de radiație solară.
Prin urmare, pentru a calcula corect de câte panouri aveți nevoie, trebuie să cunoașteți indicele de radiație solară pentru zona în care se află casa dvs.

Pentru a acoperi un consum de 4.000 kWh/an – un sistem de 5.00 kW este perfect.


Poziția geografică a casei dvs.

Factorul decisiv pentru a calcula cât mai exact numărul de panouri solare necesare pentru locuința dumneavoastră este cunoașterea orei de vârf solar, în funcție de poziția geografică a casei dumneavoastră.
Ora de vârf solară este momentul din zi în care radiația solară (lumina soarelui) atinge o medie de 1.000 W/m2.
Ora de vârf solară (HSP) este un parametru utilizat în calculele privind energia solară și este direct legată de capacitatea de generare a energiei electrice a panoului solar pentru ziua respectivă.
Cantitatea de radiație solară primită pe metru pătrat depinde de locație (cu cât este mai aproape de ecuator, cu atât este mai mare) și de anotimp (radiația de vară și cea de iarnă nu sunt comparabile).

Radiația solară în România Panouri fotovoltaice
România are un potențial valoros de energie solară: se estimează că radiația solară medie este de aproximativ 1.100 kWh/mp/an. Totuși, aceasta este o valoare medie.
Iar pentru ca calculele să fie cât mai eficiente, este întotdeauna recomandabil să se ia în considerare lunile din an cu cel mai mic potențial energetic. Pentru a afla cantitatea exactă de kWh/mp/lună pentru regiunea dvs., UE pune la dispoziție un site web https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/ care calculează instantaneu această cantitate.
Pe site, puteți introduce adresa dvs. și faceți clic pe “vizualizare rezultate” pentru a descărca fișierul în format CSV.

Alți factori de care trebuie să țineți cont

 • Metri pătrați disponibili: se referă la metrii pătrați disponibili pe acoperiș pentru instalarea de panouri fotovoltaice. De obicei, acesta nu este un factor limitativ, deoarece modelele mai puternice pot produce mai multă energie pe aceeași suprafață. Indiferent de dimensiunea acoperișului dumneavoastră, veți găsi panouri fotovoltaice care să producă energia de care aveți nevoie.
 • Orientarea acoperișului: în România, panourile solare pot fi instalate în direcția sud pentru a maximiza radiația solară și a produce energie electrică pentru consumul propriu. În cazul în care nu pot fi instalate cu orientare sudică, eficiența generării de energie electrică poate fi redusă cu 20-30%, de aceea este recomandat să apelați la un specialist care să facă calculele necesare și să găsească orientarea cea mai potrivită pentru condițiile date.
 • Panta acoperișului: atunci când se calculează numărul de panouri solare necesare, panta acoperișului este într-o oarecare măsură limitată de construcția clădirii. Cu toate acestea, panourile sunt instalate pe suporturi proprii, ceea ce le permite să aibă o înclinație optimă. În general, unghiul optim al panourilor pe acoperișul casei depinde de amplasarea casei.
 • Lumina zilei și orele de consum. Panourile produc cea mai multă energie atunci când radiația solară este mare. Dacă acest moment coincide cu ora la care consumați cea mai multă energie electrică, veți obține cel mai mult de la sistemul dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă consumați multă energie în diferite momente ale zilei, un sistem fotovoltaic standard nu va fi suficient. În acest caz, aveți două opțiuni: instalați baterii sau deveniți consumator, furnizând excesul de energie electrică din rețea.

Panouri fotovoltaice esențiale pentru casă – concluzie

Acum că știți cum să calculați numărul de panouri fotovoltaice necesare pentru a genera suficientă energie electrică în scopul de a acoperi consumul total al casei dumneavoastră, puteți cumpăra un sistem fotovoltaic pentru a reduce semnificativ factura de electricitate și a deveni prosumator sau nu?

Încă nu s-a inventat un calculator dedicat panourilor fotovoltaice care să calculeze tot ceea ce am vorbit în acest articol, dar puteți vedea cât de ușor este.
Odată ce cunoașteți consumul anual al gospodăriei dumneavoastră, restul este simplu. În doar câțiva pași, folosind două operații matematice de bază – înmulțirea și împărțirea – puteți afla exact de câte panouri fotovoltaice aveți nevoie.
Calculul este simplu și toată lumea știe cum să îl facă. Dar, pentru a face acest lucru, trebuie să cunoașteți trei necunoscute: consumul de energie al casei, capacitatea panourilor fotovoltaice și cantitatea de radiație solară pe metru pătrat datorată poziției geografice a casei.

4 Comments
 1. Popescu 26 aprilie 2023 at 10:13 - Reply

  Se poate sa faceti o oferta pentru kit panouri off grid + manopera – pentru o casa situata in loc. Aroneanu, jud.Iasi?
  Pentru inceput ar trebui sa sustina doar un frigider, un TV si cca. 4 becuri

  • Coman Ana Maria Teodora 27 aprilie 2023 at 5:10 - Reply

   Bună dimineața! Vă rugăm să ne sunați la unul dintre numerele de telefon 0749 461 590/
   0746 245 743 sau să lăsați dumneavoastră date de contact pentru a discuta mai multe detalii legate de realizarea ofertei.

 2. Stella 9 august 2023 at 11:22 - Reply

  Am o casa de doar 70m2 pot aplica pentru panouri voltaice?

  • Constantin 17 august 2023 at 7:17 - Reply

   Bună dimineața! Vă rugăm să ne sunați la unul dintre numerele de telefon 0749 461 590/
   0746 245 743 sau să lăsați dumneavoastră date de contact pentru a discuta mai multe detalii legate de realizarea ofertei.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.