AFM Fotovoltaice – Programul Casa Verde – Pentru dezvoltarea durabilă în România, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) sprijină finanțarea mai multor categorii de proiecte și programe naționale.
Unul dintre aceste proiecte este cel al caselor ecologice alimentate cu energie solară.
Programul Casa Verde Fotovoltaic, destinat persoanelor fizice, utilizează sisteme de panouri fotovoltaice pentru a acoperi necesarul de energie electrică pentru consum și a introduce surplusul în rețeaua națională, finanțarea fiind asigurată în proporție de 90% de AFM. Cu alte cuvinte, acum puteți să generați și să vindeți energie electrică prin simpla plată a 10% din costul sistemului fotovoltaic.
Serviciul de înregistrare este gratuit. Cu toate acestea, odată ce vă înregistrați, primiți 20.000 de lei (banii necesari pentru instalarea panourilor solare). Ce mai așteptați? Să aruncăm o privire asupra acestui proiect!
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Programul Casa Verde Fotovoltaice, lansat în 2018 de Administrația Fondului pentru Mediu, vă oferă posibilitatea de a instala un sistem de panouri fotovoltaice aproape gratuit.
Statul plătește 90% din costurile aferente (achiziția și instalarea sistemului), iar dumneavoastră plătiți doar restul de 10%.
În cadrul programului, AFM oferă o subvenție de 20.000 de lei (90% din costul sistemului fotovoltaic cu o capacitate instalată de 3 kW sau mai mare) tuturor persoanelor eligibile (de exemplu, casa este pe numele dumneavoastră și nu aveți datorii la stat sau la autoritățile locale) pentru a produce energie electrică pentru consum și pentru a transfera surplusul de energie electrică în rețeaua națională.
Principalele obiective ale programului “Casa verde fotovoltaice” sunt:
– creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și creșterea oportunităților de a genera energie electrică din surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară.
Vă prezentăm câteva calcule estimative.
De reținut! – Firmele autorizate de AFM pentru programul Casa Verde Fotovoltaice oferă consultanță gratuită fiecărui beneficiar în parte pentru a găsi cea mai bună soluție ca proiectul sistemului de panouri fotovoltaice sa corespundă întocmai cerințelor și nevoilor locuinței.
▪️ Pentru casele de până la 150 de metri pătrați cu toate aparatele necesare (frigider, mașină de spălat, aer condiționat și alți consumatori casnici), este necesar un sistem cu 12 panouri fotovoltaice. În acest caz, se aplică suma prevăzută de stat și va trebui să plătiți doar diferența de 10% (adică 2.000 de lei).
▪️ Totuși, dacă casa are o suprafață mai mare de 150 de metri pătrați și mai mulți consumatori (de exemplu, două frigidere, două mașini de spălat, mai multe aparate de aer condiționat etc.), va fi necesar un sistem cu mai mult de 16 panouri fotovoltaice. În acest caz, suma va depăși suma oferită de guvern și va trebui să plătiți diferența.
Sistemul standard de panouri fotovoltaice finanțat de AFM este absolut complet. Acesta conține toate componentele necesare pentru a genera energie electrică, a o utiliza și a vinde surplusul la rețeaua națională. Acest tip de sistem fotovoltaic se numește sistem on-grid.
Așadar, iată care sunt principalele componente ale unui astfel de sistem fotovoltaic:
- Cadrul sau suportul de montare: aceasta depinde de tipul de acoperiș sau de suprafața pe care sunt instalate panourile. Există diferite tipuri de suporturi de montare, inclusiv cleme, șine și rame care sunt făcute pentru a rezista la vânturi puternice.
- Panouri fotovoltaice. Convertesc lumina soarelui în electricitate și produc energie regenerabilă și pot fi panouri monocristaline, policristaline, amorfe și half-cell.
- Invertor: dispozitiv ce are rol de a converti tensiunea de curent continuu (tensiunea panourilor solare) în tensiune de curent alternativ pentru a alimenta consumatorii și pentru a introduce excesul de electricitate în rețea.
- Contor bidirecțional: un dispozitiv care înregistrează diferența dintre energia electrică generată de panourile solare și energia electrică injectată în rețea.
AFM ghid de finanțare panouri fotovoltaice
Dacă în primii ani de derulare a programului Casa Verde PV (2019, 2020 și 2021) mulți români s-au confruntat cu diverse probleme legate de procedura de finanțare pentru instalarea panourilor solare, la începutul anului 2022, președintele Administrației Fondului pentru Mediu a anunțat că aceasta va fi simplificată.
Astfel, noua procedură de finanțare, lansată în iunie 2022, a fost scurtată. Procedura pentru a deveni prosumator (persoane care își produc singure energia electrică pentru uz casnic) și a primi o subvenție de 20.000 de lei de la stat pentru instalarea unui astfel de sistem a fost simplificată.
Se preconizează că, odată cu noile modificări aduse Planului de dezvoltare a energiei solare 2022, programul pentru anul 2023 va fi implementat mai rapid, deoarece instalatorii aprobați de AFM vor evalua, proiecta și instala ei înșiși sistemele de energie solară, iar AFM se așteaptă la o perioadă de plată de 30 de zile după ce primește documentele finale de acceptare.
Această nouă metodă lucrează în favoarea dumneavoastră. Vă încurajăm să aplicați pentru această oportunitate. Cererile pot fi depuse numai prin intermediul unei companii autorizate AFM.
Important! Acest program de finanțare este destinat persoanelor fizice. Corporațiile (persoanele juridice) nu sunt eligibile pentru a participa.
Momentan, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că o nouă sesiune de finanțare a programului Casa Verde Fotovoltaice va începe cel mai probabil în prima parte a anului 2023 după ce dosarele trimise în anul 2022 vor fi verificate. Nu rămâne decât să așteptăm.
Soarele reprezintă o investiție în viitor!
În trecut, programul Casa Verde s-a confruntat cu mici dificultăți: procesul de depunere a cererilor a durat mult timp, mulți solicitanți au fost respinși, iar cererile nu au funcționat din cauza unor probleme tehnice. Dar acum Administrația Fondului pentru Mediu lucrează pentru a se asigura că toate cererile eligibile în conformitate cu liniile directoare de finanțare sunt aprobate alocând suma necesară pentru toate cererile eligibile în conformitate cu ghidurile de finanțare.
Programul Casa Verde Fotovoltaice – Pentru un viitor curat și luminos!
Acum, că știți ce înseamnă programul și cum se aplică, tot ce trebuie să faceți este să aplicați. La urma urmei, scopul principal al programului este de a crește capacitatea de producție de energie electrică din surse de energie regenerabilă.
Prin urmare, este în interesul țării să vă aprobe cererea. Trimiteți cererea dumneavoastră.
Veți plăti doar 10% din costul sistemului dumneavoastră fotovoltaic pentru a produce energie electrică și a salva planeta în același timp!