Dacă sunteți preocupați de beneficiile mediului înconjurător, sau pur și simplu căutați o sursă alternativă de energie care să asigure un consum optimizat, panourile fotovoltaice sunt o soluție actuală, nu doar o soluție de viitor, una dintre cele mai eficiente metode de producere a propriei energii.
Panourile fotovoltaice
Panourile fotovoltaice funcționează în principal după 2 criterii simple:
• Panourile prelevează radiațiile solare și o transformă în energie electrică;
• Celulele panourilor fotovoltaice captează energia și o convertesc în electricitate;
În funcție de tipul de celule din care sunt compuse, panourile fotovoltaice se împart în diferite categorii:
– Panouri fotovoltaice monocristaline;
– Panouri fotovoltaice policristaline;
– Panouri fotovoltaice amorfe;
– Panouri fotovoltaice cu strat subțire.
Panourile monocristalele sunt mai scumpe, dar de calitate superioară, cele policristaline sunt mai puțin costisitoare, dar mai puțin eficiente iar dacă apelăm la panouri fotovoltaice amorfe, trebuie să ținem cont de faptul că acestea sunt ineficiente în condiții de lumină puternică și oferă o eficiență mai bună atunci când sunt amplasate într-un mediu cu condiții de lumină slabă.
Fiecare categorie are avantaje dar și dezavantaje.
– Panourile monocristaline sunt ceva mai scumpe, dar oferă o calitate superioară.
– Panourile policristaline au un preț mai redus, însă, au o eficiență scăzută.
– Panourile fotovoltaice amorfe, trebuie să luați în considerare faptul că nu sunt foarte eficiente în condiții de lumină intensă și că dau randament mai bun atunci când sunt amplasate într-un mediu cu lumină slabă.
– Panourile fotovoltaice cu strat subțire sunt mai ieftine decât cele cu celule solare cristaline, fiind ideale pentru suprafețele mai largi, însă produc mai puțina energie.
– Panourile termice folosesc radiațiile de la soare pentru încălzirea apei, dar pot fi utilizate și pentru încălzirea locuinței. Panourile solare termice, la rândul lor, se împart în două subcategorii:
– Panourile termice plane
Acestea utilizează plăci plane din cupru, care ajută la captarea energiei soarelui fiind amplasate pe o izolație din fibră de sticlă și închise într-un cadru de aluminiu, acoperite cu sticlă pentru o eficiență sporită.
– Panouri termice cu tuburi vidate
Acestea constau în două tuburi concentrice din sticlă borosilicată sudate între ele în fiecare tub al colectorului. Razele soarelui cad perpendicular pe ele din mai multe unghiuri, așa că sunt mai eficiente decât panourile termice plane, dar și mai usor de întreținut.
Instalarea unui sistem de panouri solare?
Indiferent dacă alegeți între panourile termice și cele fotovoltaice sau optați pentru o combinație a celor două, instalarea este un proces lung și deloc ușor. Recomandat este să apelați la un expert, dar dacă doriți să aflați de ce aveți nevoie și cum funcționează întregul proces, mai jos v-am pregătit câțiva pași:
1.Documentați-vă despre reglementările legale;
2.Determinarea consumului de energie, căldură și/sau electricitate al casei;
3.Asigurați-vă că acoperișul casei dvs. este compatibil cu sistemul de panouri pe care îl instalați;
4.Luați în considerare toate costurile asociate cu instalarea panourilor, suma pe care sunteți dispuși să o investiți si suma pe care a-ți reuși să o economisiți după finalizarea instalării sistemului, acest lucru va determina dacă este cu adevărat profitabil să faceți investiția.
Dacă doriți informații despre instalarea propriu-zisă a sistemului de panouri, întrebați un expert.
Care sunt beneficiile utilizării unui panou solar?
Prima decizie importantă pe care trebuie să o luați este amplasarea panourilor solare. Alegerea corectă a suportului de panou solar este un alt element foarte important de reținut. În cele din urmă, nu uitați să calculați unghiul celei mai bune lumini reflectate de către soare pentru ca panoul solar să funcționeze la capacitate maximă.
Evident, utilizarea acestei surse alternative de energie necesită investiția inițială a utilizatorului + costuri de întreținere și timp. Totuși, dacă decideți să alegeți această opțiune, trebuie să luați în considerare beneficiile panourilor solare:
- Investiția se va amortiza rapid, iar instalarea vă permite să reduceți costurile casei.
- Au o durată de viață lungă, între 25 și 30 de ani, și sunt detașabile.
Așadar, pe lângă faptul că pot fi instalate pe acoperiș sau sol, pot fi transportate în alte locuri atunci când avem nevoie de ele.
Odată cu instalarea unui sistem de panouri solare, nu veți mai folosi combustibili convenționali, astfel încât nivelul de poluare va fi zero. După cum vă puteți da seama, panourile solare sunt cu siguranță o opțiune care merită, deoarece face un pas înainte și optează pentru energie verde.
Energia solară este gratuită și inepuizabilă, avantajele panourilor solare sunt recuperarea investiției în timp și contribuția la protecția mediului.