Panourile si sistemele fotovoltaice: tipuri, avantaje si montaj.

Sistemele fotovoltaice ajută la captarea energiei solare pentru o locuință și are numeroase avantaje : este o metodă mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător decât metodele clasice, îți reduce mult costurile cu încălzirea pe termen lung, iar investiția inițială se amortizează destul de repede. Așadar, mai jos ți-am pregătit un ghid ce cuprinde tot ce trebuie să știi înainte de instalarea unor panouri fotovoltaice potrivite pentru locuința ta. 

Din ce e compus un sistem fotovoltaic și care e rolul fiecărei componente?  

Sistemele fotovoltaice transformă energia provenită de la soare în energie electrică, componentele principale ale unui sistem fiind panoul fotovoltaic, invertorul și controller-ul solar. Acestea reprezintă o modalitate de producere a energiei electrice silențioasă, inertă și cu un impact minim asupra mediului înconjurător. 

Sistemele fotovoltaice se impart in trei categorii: On-grid, Off-grid si Hibrid  

Sistemele fotovoltaice on-grid sunt conectate la rețeaua publică. Adică energia electrică produsă de panouri pe durata zilei este folosită pentru consumul locuinței dar dacă producția depășește consumul, energia suplimentară se injectează în rețea ajungând la alți consumatori. În cazul în care panourile fotovoltaice ale unui sistem on-grid nu captează suficientă energie solară, atunci diferența va fi acoperită cu energie din rețeaua publică.   

Avantajul principal este faptul că la finalul lunii plătești doar diferența dintre energia produsă și cea consumată. Astfel îți poți reduce factura cu până la 100%, iar dacă producția ta depășește consumul atunci vei primi bani pentru cantitatea de electricitate injectată în rețeaua publică. Dezavantajul este că depinzi de sistemul public de energie, chiar dacă într-o mai mică măsură, ceea ce înseamnă că va fi nevoie să închei un contract cu un furnizor de energie electrică. 
 

Sistemele fotovoltaice off-grid asigură independența energetică a locuinței pentru că are acumulatori care stochează energia suplimentară, pe care o folosește în momentele cu producție slabă și inexistentă de energie solară, adică în zilele înnorate și pe timpul nopții. Avantajul acestui tip de sistem este că ești propriul producător de energie: ai electricitate ziua și noaptea, nu depinzi de sistemul public și nu închei un contract cu un furnizor. Dezavantajul însă, este că riști să rămâi fără curent dacă sistemul nu este proiectat și dimensionat corect. 

Sistemele fotovoltaice hibrid combină avantajele celelalte două tipuri enunțare mai sus astfel încât să ai parte de cel mai bun sistem de energie. Este echipat cu un invertor cu o gamă variată de setări. Astfel, printre variantele posibile se numără: 

  • consum din panourile fotovoltaice și suplimentare la nevoie din rețeaua publică de energie; 
  • consum din panourile fotovoltaice și stocare a energiei suplimentare în acumulatori pentru a fi folosită în caz de nevoie; 
  • consum din panourile fotovoltaice, încărcarea acumulatorilor din rețea în timpul nopții și consumarea energiei stocate la nevoie. 

Singurul dezavantaj al acestor sisteme hibrid este că sunt mult mai scumpe. Pe scurt, sistemul off-grid și cel hibrid vor prioritiza consumul intern iar apoi vor trece la încărcarea bateriilor. Când nu mai există producție solară (noaptea, de exemplu), atunci vor consuma energia înmagazinată în acumulatori. Sistemele off-grid/hibrid sunt atât de numeroase și complexe încât pot fi configurate să acopere toate necesitățile utilizatorilor – dar doar dacă sunt proiectate și dimensionate corect. 

De ce să ai propriul sistem fotovoltaic?  

Orice variantă ai alege (on-grid, off-grid sau hibrid), avantajele unui sistem fotovoltaic sunt numeroase: crește eficiența energetică a locuinței și crește valoarea proprietății;  

  • este o modalitate de producere a energiei electrice mult mai eco-friendly decât celelalte, protejând mediul.  
  • electricitatea produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice are un preț fix, așa că nu vei avea parte de scumpiri periodice, cum se întâmplă în alte cazuri; 
  • sistemele fotovoltaice nu face niciun zgomot și pot fi montate pe orice tip de acoperiș sau chiar și la sol. 

Cât costă investiția și în cât timp se amortizează ? 

Un sistem fotovoltaic off-grid, monofazat, cu o putere de 5 kW și o calitate superioară a panourilor și a invertorului ajunge la 4.420 de euro (cu TVA). Pe de altă parte, pentru un sistem fotovoltaic on-grid, cu o putere mai mare, de 10 kW, trifazat, prețul este dublu, iar pentru un sistem hibrid prețul poate ajunge și undeva la 10.000 de euro. 

Acestor sume li se adaugă și alte costuri: structura de montaj a panourilor, sisteme de protecție și control, cabluri electrice, accesoriile și manopera de instalare – acestea din urmă sunt determinate și dimensionate în funcție de specificului locației și de solicitările beneficiarului. Astfel de investiții se amortizează în câțiva ani, iar pe termen lung poți face economii serioase când vine vorba de energie. 

De exemplu, dacă un sistem fotovoltaic on-grid este dimensionat corect astfel încât să acopere necesarul de consum fără a-l supradimensiona nejustificat, acesta poate facilita recuperarea investiției într-un termen de aproximativ cinci sau șapte ani. Presupunând că prețul energiei electrice este constant pe întreaga durată de viață a sistemului fotovoltaic de aproximativ 20-25 ani, după perioada de amortizare, acesta poate genera economii duble față de investiția inițială a acestuia. 

 Mai departe pentru montarea unui sistem fotovoltaic contează foarte mult:   

  • Soluția tehnică propusă, calitatea și durata de viață a echipamentelor și a accesoriilor utilizate de către un instalator profesionist, garanția asupra echipamentelor și a manoperei, portofoliul, experiența, și serviciile după instalarea sistemului. 
  • Prima condiție pentru determinarea tipului de sistem utilizabil este existența branșamentului electric și calitatea acestuia. În funcție de acest aspect instalatorul poate propune un sistem on-grid și/sau off-grid/hibrid; 
  • Orientarea, înclinația, tipul și aria suprafeței pe care o putem folosi pentru instalarea panourilor.  În cazul unui sistem off grid sau hibrid, bateriile de acumulatoare trebuie amplasate într-un spațiu ventilat cu temperatura constantă și umiditate scăzută sau moderată; 
  • Bugetul alocat investiției.  
  •  Gradul de independență energetică pe care dorim să-l obținem odată cu instalarea sistemului. 

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.