Care sunt principalele componente ale unui sistem fotovoltaic?
Tot ce trebuie să știți despre panourile și sistemele fotovoltaice. Un sistem fotovoltaic constă în principal din mai multe panouri fotovoltaice, care pot fi monocristaline sau policristaline.
– Panourile fotovoltaice monocristaline sunt fabricate din siliciu de înaltă puritate, motiv pentru care au performanțe cu aproximativ 15% mai bune decât panourile solare policristaline. Cu toate acestea, într-o țară însorită precum România, rentabilitatea instalării oricărui tip de panou solar nu ar trebui să fie un criteriu care să vă împiedice decizia. Aici, ceea ce este mai important decât tipul de panou în care investiți este garanția producătorului și calitatea produsului.
– Al doilea element de bază al unui sistem fotovoltaic este invertorul. Dispozitivul convertește energia solară captată de panourile fotovoltaice din curent continuu în curent alternativ, care poate fi folosit pentru alimentarea echipamentelor casnice.
– Și nu în ultimul rând, un element foarte important al sistemelor fotovoltaice este și sistemul de prindere. Chiar dacă cele mai multe persoane nu acordă atenție asupra acestui element, sistemul de prindere al panourilor este de asemenea un element foarte important deoarece asigură o prindere fermă și stabilă a panourilor în curtea sau pe acoperișul unei case, făcându-le astfel un dispozitiv sigur, care nu reprezintă un pericol.
Panourile fotovoltaice – reprezintă generatoarele de energie al sistemelor fotovoltaice. Rolul acestor panouri este de a converti energia solară în energie electrică care este generată cu ajutorul mai multor celule fotovoltaice. Panourile fotovoltaice constau din mai multe celule fotovoltaice laminate și conectate electric, între folii de acetat de vinil acoperite cu sticlă, cu conținut scăzut de fier, rezistente la intemperii.
Acestea sunt disponibile în mai multe variante – monocristaline, policristaline și amorfe și pot fi instalate pe acoperișuri, terase sau direct pe sol în funcție de caracteristicile proiectului. Pentru
fiecare dintre aceste situații, sistemul de prindere este diferit. Mai recent, au fost dezvoltate sisteme integrate de montare pe acoperiș, producând panouri fotovoltaice cu sistem de hidroizolație (sistem SUNRIF), transparente sau hibride (în combinație cu panourile termice).
Performanța panourilor fotovoltaice a crescut recent la 20%, cu o durată de viață de peste 25 de ani, în mare măsură în funcție de sursa și calitatea celulelor fotovoltaice, de tehnologia de lipire a
acestora, de transparența foliilor de acetat de vinil instalate în acestea, de vid. Tehnologia și
transparența sticlei. Calitatea foliei și sticlei este critică pentru evoluția în timp util a puterii de ieșire, care se degradează în timp din cauza îmbătrânirii materialelor din care sunt realizate panourile.
Panou fotovoltaic monocristalin – dacă spațiul de instalare este limitat, panourile fotovoltaice
monocristaline sunt cea mai bună alegere, iar capacitatea instalată este cu 3-4% mai mare decât cea a panourilor fotovoltaice policristaline, și cu 10% mai mare decât cea a panourilor fotovoltaice amorfe.
Panourile fotovoltaice policristaline – sunt cele mai utilizate datorită prețului scăzut și
performanțelor similare panourilor fotovoltaice monocristaline, deși eficiența lor este puțin mai mică decât cea a panourilor fotovoltaice monocristaline.
Tehnologia de fabricație a panourilor fotovoltaice policristaline continuă să se îmbunătățească, făcând eficiența acestora aproximativ comparabilă cu panourile fotovoltaice monocristaline standard. Garanţia pentru puterea de ieşire mai mare de 80% din valoarea puterii iniţiale este minimum 25 de ani. Daca nu aveţi limitări de spaţiu, panourile fotovoltaice policristaline sunt cea mai bună soluţie pentru toate tipurile de aplicaţii.
Panourile fotovoltaice amorfe – reprezintă o nouă generație de produse, iar rata de utilizare este mai mică decât cea a panourilor de siliciu cristalin. Procesul de producție al bateriei presupune depunerea unui strat continuu de material semiconductor gros de aproximativ nanometri, ceea ce reduce cantitatea de material necesară pentru fabricare, reducând costul bateriei cu aproximativ 30 la sută. Cu toate acestea, randamentul panourilor fotovoltaice amorfe este încă mai mic decât cel al panourilor de siliciu cristalin, variind de la aproximativ 7% pentru panourile de siliciu amorf până la 13% pentru panourile CIS/CIGS.
Cum să evaluați consumul energetic pentru a afla beneficiile investiției?
O investiție profitabilă este o investiție care se amortizează rapid. De aceea, înainte de a investi întrun sistem fotovoltaic, ar fi bine să începeți să studiați facturile de la curentul electric și să aflați consumul de energie al locuinței, nu doar cât costă ceea ce consumi. Apoi, pe baza acestei informații, trebuie să discutați cu un specialist în sisteme fotovoltaice și să întrebați de câte panouri fotovoltaice are nevoie sistemul dorit pentru a susține consumul respectiv. Tot ce mai rămâne de făcut pentru a afla în cât timp se amortizează investiția este să împărțiți valoarea sistemului la costul facturii dintr-o singură lună și așa veți afla exact în câte luni devine investiția facută un profit.
Ce înseamnă să fii independent energetic?
Costul energiei electrice se majorează de la an la an de aceea, dacă v-ați hotărât să investiți în
panouri fotovoltaice, este normal să vă doriți să deveniți independent din punct de vedere energetic. Dar înainte de a lua această decizie, este indicat să analizați bine situația locuinței și nevoile ei, atât în perioada anotimpurilor calde, cât și în cele reci, atunci când consumul energetic este mai mare și producția de curent electric este mai mică, din cauza soarelui . Abia apoi, dacă ajungeți la concluziacă producția de energie va fi suficientă pentru cât consumați, puteți renunța la contractul actual cufurnizorul de energie și deveniți independent din punct de vedere energetic.