Siguranta la locul de munca

Sanatatea si siguranta trebuie sa fie pentru fiecare persoana aspecte ce nu pot fi luate in derizoriu. Astfel, nu trebuie sa lucrati pentru o companie pentru a va asigura de faptul ca urmati normele de securitate si sanatate in munca atunci cand intreprindeti lucrari ce implica folosirea de unelte electrice sau in general unelte si ustensile ce pot cauza leziuni si nu numai.

Daca va place sa transformati casa intr-un atelier din cand in cand, mai ales atunci cand lucrati singuri la un proiect personal, este important sa va asigurati ca folositi un instrumentar de protectie minimal. De asemenea, este bine sa fiti pregatiti pentru situatii neprevazute, avand o trusa medicala de prim ajutor completa la indemana precum si un telefon prin care sa apelam la servicii medicale de urgenta. Poate parea ca o astfel de pregatire este inutila la inceput, insa este mai bine sa fim pregatiti decat sa lasam lucrurile la voia intamplarii.

Ce fel de echipamente de protectie trebuie sa fie utilizate in timpul unei lucrari depinde foarte mult si de uneltele pe care le folositi, mai ales daca acestea sunt electrice. Totusi, un echipament minimal format dintr-o salopeta de lucru si un set de manusi este oricand recomandat. Manusile sunt foarte importante pentru ca ne pot proteja de eventuale lovituri asupra degetelor sau mainilor, iar salopeta pentru simplul fapt ca ne va proteja hainele de murdarie.

In multe cazuri se impune si folosirea unei casti de protectie. Datorita faptului ca aceasta este mai voluminoasa, la inceput ni se va parea ca mai mult ne incurca. In fapt, daca nu suntem obisnuiti sa purtam echipamente de protectie, acestea ni se vor parea excesive sau chiar redundante. Totusi, ele ne ofera o protectie deloc neglijabila caci loviturile in zona capului, mainilor sau fetei sunt foarte periculoase si ne pot marca pe viata.

Atunci cand vom lucra cu un aparat de sudura, un polizor, un fierastrau circular sau chiar cu o masina de gaurit este obligatoriu sa avem macar o pereche de ochelari care sa ne protejeze in primul rand ochii de eventualele deseuri rezultate. Desigur ca o masca completa pentru fata ne va oferi o protectie sporita si este cu atat mai indicata.  Chiar daca este important ca aschiile rezultate din diferitele procese de prelucrare a unor materiale sa nu ne intre in ochi, nu trebuie neglijat faptul ca acestea ne pot afecta chiar daca purtam ochelari de protectie. Acestea pot fi foarte usor inhalate pe nas sau pe gura, afectandu-ne sanatatea.

Desigur ca exista diferite tipuri de echipamente de protectie, diverse tipuri de manusi, salopete, bocanci, ochelari de protectie si masti. Fiecare dintre ele ne va oferi o protectie crescuta la diferite tipuri de lovituri, taieturi sau alte hazarduri. Daca nu avem prea multa experienta in ceea ce priveste care sunt cele mai recomandate nu este cazul sa dam cu banul. Exista suficient material informativ la dispozitie pe internet. De asemenea, majoritatea firmelor care comercializeaza astfel de echipamente vor fi mai mult decat dispuse sa ne ofere toate informatiile de care avem nevoie pentru a face alegerea potrivita si a ne proteja corespunzator indiferent de tipul de activitati pe care dorim sa il intreprindem.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.