Panourile fotovoltaice inseamna Independenta Energetica

Panourile fotovoltaice inseamna Independenta Energetica ✅

Panourile fotovoltaice inseamna Independenta Energetica – Dragilor, știați că în fiecare zi ajunge pe Pământ atât de multă lumină solară încât aceasta depășește orice altă sursă de energie? Un total de 173.000 de terawați (trilioane de wați) de energie solară ajung în mod constant pe Pământ. Cu alte cuvinte, Soarele produce de 63.000 de ori mai multă energie decât consumă Pământul. (Pământul consumă aproximativ 2.710 terawați pe zi).

Această energie regenerabilă poate fi transformată în electricitate în mai multe moduri, unul dintre acestea fiind prin intermediul panourilor fotovoltaice.
În prezent, orice persoană sau companie poate folosi panouri solare pentru a accesa surse alternative de energie care pot asigura 100% din consumul de electricitate. Mai mult, având în vedere că prețul energiei electrice este în creștere, iar prețul sistemelor solare fotovoltaice scade, am putea trece la acțiune mai repede decât credem, nu credeți?
De ce să plătești pentru electricitate când o poți obține gratuit?

Ce sunt și cum funcționează Panourile Fotovoltaice?

Tehnologia panourilor fotovoltaice este complexă, implicând cunoașterea fenomenelor cuantice, și nu poate fi explicată în câteva rânduri. Cu toate acestea, pentru a înțelege principiile sale de bază, ne vom uita doar la cauză și efect.

Panourile fotovoltaice sunt formate din celule de siliciu (celule solare) care absorb energia solară de pe suprafața lor și o transformă în energie electrică. Electricitatea produsă de panoul fotovoltaic care absoarbe lumina solară este transformată în curent continuu, care trebuie transformat în curent alternativ pentru a putea fi utilizat (sarcină de invertor). Cu alte cuvinte, panourile fotovoltaice sunt una dintre componentele de bază ale unui sistem fotovoltaic.

Producția de energie a sistemului depinde în mod direct de panourile fotovoltaice.

Din ce este compus un panou fotovoltaic?

Componentele unui panou sunt:

– Cadru din aluminiu
– Capac de sticlă securizata
– Strat încapsulat
– Celule solare
– Strat încapsulat
– Foaia din spate
– Cutie joncțiune electrice

Avantaje Panouri fotovoltaice:
✅- Independență energetică
✅- Energie regenerabilă
✅- Zero emisii
✅- Fără zgomot
✅- Longevitate
✅- Mentenanță (costuri reduse)
✅- Confort sporit
✅- Sustenabilitatea 
✅- Montaj facil

Panouri solare fotovoltaice VS panouri solare termice – ambele sunt echipamente care absorb radiația solară și apoi o transformă în energie (acestea sunt două asemănări care provoacă confuzie), dar panourile solare fotovoltaice, spre deosebire de panourile solare termice, transformă energia luminoasă a luminii solare direct în energie electrică. Panourile solare termice absorb energia solară și o transformă în energie termică.

Tipuri de panouri solare fotovoltaice
Acum că am înțeles câte ceva despre tipurile de panouri solare, să le trecem în ordine. Să începem cu cel mai puțin eficient, cel mai ieftin și apoi cel mai eficient (și, desigur, cel mai scump) din industrie.
Eficiența lor este determinată în mare măsură de tehnologia folosită pentru fabricarea panourilor.
După cum știți deja, panourile fotovoltaice sunt alcătuite din celule solare (celule de siliciu). Această tehnologie este cea care determină randamentul panourilor. Prin urmare, panourile fotovoltaice sunt în prezent împărțite în patru categorii principale: celule amorfe, policristaline, monocristaline și semicristaline. Să le analizăm unul câte unul.

Panouri fotovoltaice monocristalinePanouri fotovoltaice monocristaline

▪️ După cum sugerează și numele, panourile fotovoltaice monocristaline sunt fabricate dintr-un singur cristal de siliciu. Acestea sunt tăiate în plăci mici, cu colțuri rotunjite, care constituie un panou fotovoltaic. Prin urmare, acestea sunt de culoare neagră uniformă și pot fi recunoscute după forma celulelor, care au colțuri rotunjite. Sunt panouri fotovoltaice de înaltă calitate, care pot fi utilizate fără probleme în orice tip de instalație (mică, medie sau mare). Eficiența în testele de laborator este de 24%, iar pe bază comercială de 17-20%. Pe lângă randamentul ridicat, au și o durată de viață lungă și sunt rezistente la radiațiile de împrăștiere. Acești factori distinctivi fac ca panourile monocristaline să fie ceva mai scumpe.

Panouri fotovoltaice policristaline

▪️ Panourile fotovoltaice policristaline sunt în prezent cel mai bine vândut tip de panou pentru consumul privat (acasă, în afaceri, în ferme etc.). Panourile sunt fabricate prin topirea unor cipuri de siliciu și turnarea lor într-o matriță pătrată, care este apoi tăiată în plachete mici. Panourile fotovoltaice policristaline sunt ușor de identificat, deoarece celulele sunt pătrate (cu colțuri ascuțite) și de culoare neuniformă (albăstruie). Panourile policristaline sunt puțin mai scumpe decât cele monocristaline, dar sunt mai puțin eficiente și mai puțin durabile în timp. Testele de laborator arată randamente de aproape 19%, dar eficiența reală variază între 13 și 15%. Deși sunt mai puțin eficiente, au avantajul de a funcționa mai bine la temperaturi ridicate.

Panouri solare amorfe
▪️ Panourile solare amorfe se bazează pe patru tehnologii: siliciu amorf (a-Si), telurură de cadmiu (CdTe), arseniură de galiu (GaAs) și seleniură de indiu, cupru și galiu (GIGS). Aceste panouri sunt, în general, subțiri și ușoare, flexibile și portabile, iar eficiența lor nu este afectată de umbră sau de căldura excesivă.
Celulele solare amorfe sunt cea mai ieftină opțiune din acest sector, dar se știe că se degradează rapid și au cea mai mică eficiență, între 7-10%. Celulele solare amorfe se recunosc imediat după culoarea lor uniformă (negru mat) și sunt utilizate de obicei în instalații mici (rulote, case de vacanță, terase etc.).

Panouri fotovoltaice half-cell
▪️ Panourile fotovoltaice half-cell sunt în prezent cele mai performante panouri din industrie. Acestea utilizează același material de siliciu monocristalin, dar împărțit în două jumătăți mari. Cu alte cuvinte, acesta este împărțit într-o jumătate superioară și una inferioară. În acest fel, cantitatea de energie electrică generată de fiecare celulă este separată, iar pierderile de rezistență din celule și module sunt reduse semnificativ. Acest lucru are un impact direct asupra performanței globale a panoului.
În cazul panourilor fotovoltaice monocristaline realizate prin metoda semicelulei, s-a obținut un randament de 27% în testele de laborator și de 20-23% pe plan comercial. De asemenea, acestea sunt robuste, rezistente și rezistente la întunecare și pot fi utilizate în toate tipurile de instalații fotovoltaice (mici, medii și mari).

Modele de panouri fotovoltaice.
Acestea pot fi de mai multe tipuri, în special panouri fotovoltaice amorfe, policristaline și monocristaline, care au proprietăți diferite și pot fi utilizate doar în anumite instalații.

Sunt prezentate următoarele exemple:

  • Panouri fotovoltaice flexibile: se poate utiliza oricare dintre tehnologiile de mai sus și sunt potrivite pentru instalarea pe suprafețe care nu sunt perfect plane. Se utilizează de obicei în instalații de dimensiuni mici și medii, cum ar fi rulote, bărci și case de vacanță.
  • Panouri fotovoltaice portabile: se utilizează, de asemenea, cu oricare dintre tehnologiile de mai sus și pot fi ambalate rapid în modele speciale. În general, au o putere redusă și sunt utilizate în diverse gadgeturi (telefoane, lanterne, proiectoare etc.).
  • Plăci fotovoltaice: țiglă ceramică pe care este atașată o celulă solară; se folosește aceeași tehnologie chiar dacă nu este un panou. În funcție de localizarea geografică a casei, acestea sunt instalate în locul țiglelor vechi, pe părțile acoperișului expuse la lumina soarelui.
  • Panouri fotovoltaice pentru rulote: în general, modelele tipice de panouri fotovoltaice pentru rulote sunt mici și puternice și pot utiliza tehnologia monocristalină sau policristalină. Instalarea de panouri fotovoltaice pe remorci devine destul de comună.

Puterea panourilor fotovoltaice.
Acum că știm câte ceva despre panourile fotovoltaice, este timpul să ne uităm la puterea acestora.
Puterea unui panou fotovoltaic se măsoară în wați (așa-numitul watt-pic sau putere). Acest lucru se datorează faptului că, cu cât această valoare este mai mare, cu atât mai mulți kWh pot fi generați în cele din urmă.
Același lucru este valabil și pentru dimensiunea panoului fotovoltaic: cu cât este mai mare, cu atât mai mare este suprafața pe care poate absorbi energia solară.

Sunt panourile fotovoltaice de 100W, 300W, 400W sau 500W?
Cu cât puterea este mai mare și dimensiunea mai mare, cu atât mai multă energie veți produce, dar puterea panoului pe care îl alegeți ar trebui să depindă de cantitatea de energie pe care doriți sau trebuie să o produceți. În ceea ce privește dimensiunea lor, trebuie să luați în considerare spațiul disponibil pentru instalarea lor.
De obicei, sistemele fotovoltaice rezidențiale folosesc panouri fotovoltaice de 400-450W, iar sistemele industriale folosesc panouri de 500W sau mai mult.

Panourile fotovoltaice iți dau șansa de a deveni prosumator, ceea ce înseamnă capacitatea de a genera energie din resurse gratuite și nelimitate. Investiți în viitor!