Polizorul unghiular (flexul) si discurile

Polizor unghiular -sfaturi elementare

Acest tip de masinarie, polizor-ul unghiular, se foloseste cu preponderenta in constructii si se mai numeste si flex. Cu ajutorul lui, pot fi prelucrate numeroase tipuri de materiale dure, pentru a le oferi o suprafata finisata, in functie de cerintele dumneavoastra.

Flexul este asemanator cu un ferastrau, cu mentiunea ca poate fi folosit in prelucrarea metalelor, a pietrei sau a oricarui altui material cu o duritate mare. De regula, polizoarele unghiulare sunt manuale, pentru a putea oferi o mobilitate crescuta si pentru a putea realiza modelul dorit.

polizor unghiular

Marea diferenta dintre un fles si un ferastrau il reprezinta tipul de lama folosit. Fiind vorba de materiale mult mai dure decat lemnul, flexului i se potrivesc discuri dure abrazive (pentru finisare) sau din diamant (pentru taiere).

In functie de destinatia polizorului, se poate opta pentru diferite variante de alimentare a acestuia. Exista flex electric, ideal pentru uzul home-based, De asemenea, mai exista polizoare cu benzina sau cu aer comprimat. Iar pentru o mai buna eficienta a flexului, se poate opta pentru un echipament cu amortizor de torsiune.

Ca si discuri pentru polizorul unghiular, se intalnesc patru tipuri, fiecare avand o destinatie foarte bine definita. Pentru a nu strica nici discul, dar nici materialul de lucru, este important sa se tina cont de acest aspect.

  1. Discurile diamantate sunt ideale pentru taierea materialelor dure, mai subtiri sau mai groase, in functie de diametrul discului. Acstea sunt fabricate din hotel, iar marginea exterioara este diamantata. Un mare aspect de luat in considerare la discurile diamantate il reprezinta supra-incalzirea lor. Pentru a evita acest inconvenient, puteti sa lasati discul sa mearga in gol sau sa reduceti viteza de rotatie a acestuia.
  2. Discurile cu perii de sarma sunt ideale pentru a elimina rugina sau cimentul intarit ramas dupa renovare. Aceste discuri necesita o atentie sporita la fixarea in menghina. In plus trebuie verificat ca viteza optima de functionare a discului sa fie compatibila cu viteza polizorului.
  3. Discurile abrazive se folosesc la finisaje si sunt ideale pentru metale. De asemenea, se poate folosi cu succes la taierea barelor sau a tevilor.
  4. Discurile de slefuit dau un luciu specific metalului, motiv pentru care sunt folosite cu precadere in ascutirea uneltelor de gradina si a lustruirii unor obiecte.

Cel mai important aspect care trebuie luat in considerare atunci cand lucrati cu un flex il reprezinta respectarea unor reguli de siguranta, care nu fac nimic altceva decat sa va protejeze, pe dumneavoastra si pe cei din jur. Asadar, nu uitati sa folositi mereu aparatoarea, folositi discurile si polizoarele doar pentru activitatile recomandate si curatati temeinic masinaria dupa folosire.

Nu va mai ramane decat sa cititi cu atentie manualul de utilizare si sa va apucati de treaba!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.